به گزارش اداره کل روابط عمومی شورای نگهبان، دکتر سیامک رهپیک طی مراسمی که با حضور حضرت آیت الله جنتی در این مرکز برگزار شد، گفت: برای اخذ موافقت قطعی تأسیس پژوهشکده در فرصت معقول، در حال تلاش هستیم تا به یاری خداوند، شورای نگهبان از یک پژوهشکده رسمی مورد تأیید آموزش عالی و مراکز علمی، برخوردار شود.
وی ضمن اشاره به مذاکرات انجام گرفته با دبیر شورای نگهبان در مورد وضعیت پژوهشکده شورای نگهبان، افزود: این پژوهشکده، ظرفیت انجام کارهای مهم پژوهشی و پشتیبانی علمی از شورای نگهبان را دارد همانطور که در این مدت هم این وظایف را انجام داده است.
معاون اجرائی و امور انتخابات شورای نگهبان گفت: اگر مقدماتی مانند امکانات، فضای مناسب، بودجه کافی، مسائل نرم افزاری، جذب نیروهای کارآمد برای پژوهشکده و برنامهریزی هدفمند فراهم شود، میتوان به نقاط کاملا مطلوبتری برای این مرکز و خدمترسانی به شورای نگهبان دست یافت.
دکتر رهپیک درباره وظایف پژوهشکده شورای نگهبان اظهار داشت: وظایف و مسئولیتهای این مرکز، پشتیبانی از نیازهای حقوقی و به ویژه حقوق و قانون اساسی برای شورای نگهبان است. بنابراین کلیه برنامهها باید به گونهای باشد که هر چه بیشتر بتواند با نیازهای واقعی شورای نگهبان منطبق شود؛ چنانچه در حال حاضر هم همین هدف وجود داشته و کارهایی که انجام میشود بخشی از آن در صحن شورای نگهبان مانند نظرات کارشناسی، نمود بیشتری دارد. اما کارهای دیگری انجام شده که باید به صورت دقیقتر و جدیتر ادامه یابد.
وی تأکید کرد: پژوهشکده باید از ظرفیت کامل کارشناسی کشور برای خدمترسانی به شورای نگهبان استفاده کند. یعنی وقتی پژوهشکده میخواهد یک نظر کارشناسی در مورد یک مصوبه مجلس اعلام کند، باید طی مراحل کارشناسی، از نظرات تمام دستگاههایی که دخالت در این مصوبه داشتهاند مطلع و برخوردار شود تا بتواند مقدمات لازم را در اختیار تصمیمگیران در شورای نگهبان قرار دهد.
وی افزود: باید این موضوع، به عنوان موضوع اصلی و مهم در دستور کار پژوهشکده قرار بگیرد به طوری که دستگاههای مختلف که درگیر مصوبات و مواردی که به شورای نگهبان ارجاع داده میشود هستند، احساس نیاز کنند که در پژوهشکده حضور یافته و نظراتشان را اعلام کنند تا این نظرات به شکل منقح و علمی در اختیار شورای نگهبان قرار بگیرد.
عضو حقوقدان شورای نگهبان در مورد چاپ و انتشار نظرات شورای نگهبان گفت: ما در موضوع انتشار آرای شورای نگهبان که مورد تأکید مقام معظم رهبری نیز میباشد، عقب هستیم و مشکلاتی داریم که بنا داریم در کوتاهترین زمان ممکن، آن چه از نظرات شورا که از گذشته باقی مانده است را به شکل مناسب و قابل استفاده، منتشر نماییم.
وی افزود: انتشار این نظرات، به چند شکل طراحی شده است؛ بخشی از آنها به صورت مشروح نظرات شورای نگهبان و بخشی دیگر نظرات استدلالی شورا میباشد که مبانی علمی و نظری مباحث در شورا به صورت منقح باید منتشر بشود.
دکتر ره پیک به عدم آشنایی دانشجویان با نظرات شورای نگهبان اشاره کرد و گفت: متأسفانه در جامعه دانشگاهی و علمی ما، نسبت به نظرات شورای نگهبان و تفاسیر شورای نگهبان به ویژه در دروسی مثل حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران که در مقاطع مختلف رشتههای حقوقی مورد توجه قرار میگیرد، آنگونه که لازم است، توجه مشاهده نمیشود. منابع اصلی و رسمی کتابهای درسی این رشته باید مبتنی بر نظرات شورای نگهبان باشد؛ اما جای این مباحث و نظرات، در این کتابها خالی است.
رییس مرکز تحقیقات شورای نگهبان افزود: یکی از اهداف ما در پژوهشکده، این است که بکوشیم تا متون قوی، قابل استفاده، مستند و مبتنی بر نظرات شورای نگهبان در تفسیر قانون اساسی و حقوق اساسی جمهوری اسلامی آماده کنیم و با تمهیداتی آنها را وارد سطوح دانشگاهی کرده و در دسترس دانشجویان حقوق در مقاطع مختلف قرار دهیم.