کد خبر: ۶۸
تاریخ انتشار: ۰۷ مرداد ۱۳۸۵ - ۱۱:۵۹- 29 July 2006

خاطرات آیت‌الله جنتی از 26 سال حضور در شورای‌نگهبان

آیت‌الله جنتی که از اولین دوره شورای‌نگهبان در این نهاد مقدس حضور داشته، امروز کوله‌باری از تجربه و خاطرات تلخ و شیرین را به‌همراه خود دارد.
آیت‌الله جنتی همیشه نزدیکان واطرافیان را به تقوا، رعایت بیت‌المال، قناعت و صرفه‌جویی و استقامت و خدمتگزاری خالصانه توصیه می‌کند.
شیرین‌ترین و تلخ‌ترین خاطرات آیت‌الله جنتی در شورای‌نگهبان در پی می‌آید.
آیت‌الله جنتی می‌گوید: شیرین‌ترین لحظات شورای‌نگهبان در بررسی مصوبات مجلس زمانی بود که مصوبه‌ای برای کمک به قشر محروم، مستضعف و ایثارگر جامعه تأیید می‌شد، مانند لایحه تأمین زنان و کودکان بی‌سرپرست، لایحه پرداخت حقوق ایام بلاتکلیفی کارگران، طرح تأمین اعتبارات برای جبران خسارت وارده به مناطق حادثه ‌دیده، طرح ایجاد تسهیلات برای ورود رزمندگان و جهادگران داوطلب بسیجی به دانشگاهها و...
ما خیلی خوشحال می‌شدیم امتیازاتی، تسهیلاتی و رفاهیاتی به قشر محروم و مستضعف جامعه داده شود و سعی می‌کردیم خیلی سریع اینگونه مصوبات را بررسی و اظهار نظر کنیم.
اگر ایرادی در اینگونه مصوبات بود،‌ فوراً به مجلس برمی‌گرداندیم و نماینده شورای‌نگهبان نیز به کمیسیون می‌رفت و ایرادات رفع می‌شد و برمی‌گشت و به تأیید شورای‌نگهبان می‌رسید.
اینگونه مصوبات و مصوباتی که مبارزه با فساد در آنها بود ما را خیلی خوشحال می‌کرد، از چیزهایی که ما همیشه روی آن تأکید داشته‌ایم مبارزه با فساد است که واقعاً باید انجام شود. بعضی از مصوبات، مبارزه با فساد در آن گنجانده شده بود که ما با حسن نیت از آن استقبال می‌کردیم و فوراً بررسی و تأیید می‌شد.
آیت‌الله جنتی تلخ‌ترین خاطرات را بررسی مصوباتی از قبیل مصوبه مشهور به "رفع تبعیض علیه زنان" می‌داند که لحظات تلخی را برای شورای‌نگهبان همچون بسیاری از نهادها و مقامات دیگر به‌وجود آورد.
دبیر شورای‌نگهبان می‌گوید: مصوباتی که واقعاً می‌خواست ریشه‌ها را بزند و تحت تأثیر فرهنگ غربی بود و متأسفانه یک عده‌ای هم روی آنها اصرار داشتند، تلخ‌ترین مصوبات برای شورای‌نگهبان بود.
مصوبه غربی "محو کلیه تبعیضات علیه زنان" که من خیلی تعجب کردم که چگونه مجلس آن را در دستور گذاشت و به آن رأی داد. این صد در صد یک کار غربی پسند و تحت نفوذ و تأثیر فرهنگ غرب و برای خوشحال کردن و راضی کردن غربی‌ها بود.
از چیزی که باید همیشه پرهیز کنیم اینکه ما برای رضایت بیگانگان بیائیم یک کاری را بکنیم. ما باید فرهنگ اسلام و حق و حقوق مردم خودمان را تشخیص دهیم و در نظر بگیریم حالا هر کسی که می‌خواهد خوشش بیاید یا بدش بیاید.
غربیها باید بفهمند که ما مستقل هستیم و مجلس ما هم مستقل است و دولت ما هم مستقل است. به هر حال این برای ما خیلی ناراحت کننده بود و اشکالات زیادی هم داشت که شورای‌نگهبان آنرا رد کرد.
ما از این نگران بودیم و غصه می‌خوردیم که بالاترین دفاع را از زن اسلام کرده و اسلامی‌که برای همه حرمت قائل است حتی برای هر جانداری حرمت و احترام قائل است، و بالاترین حرمت را برای زن قائل شده حالا غربیها بیایند اسلام را متهم کنند که احکام اسلامی حقوق زنان را پایمال کرده است.
اساساً غرب می‌خواست القاء کند و به مردم بفهماند که زیر بنای اسلام، زیربنای ظلم است و ما از این ناراحت بودیم. آنها برای مردها هم غیر از شهروندان خودشان حرمتی قائل نیستند تا چه رسد به زنها.
بهترین احکام و عادلانه‌ترین احکام را اسلام راجع به زنان آورده و عملاً هم در زمان حضرت رسول (ص) زنان در جایگاهی بودند که خودشان خیلی خوشحال بودند و شکایتی هم نداشتند.
در غرب دارند بدترین اجحاف‌ها را به زن می‌کنند. زن را ابزار و وسیله شهوات خود قرار داده‌اند و حقوق زن را آشکارا پایمال می‌کنند و عجیب است آنها بیایند خودشان را مدافع حقوق زن و اسلام را پایمال کننده حقوق زن معرفی کنند.
اینها می‌خواستند به اسم حقوق زن، حقوق زن را پایمال کنند و مقاصد سیاسی آن نیز کاملاً روشن بود.
آیت‌الله جنتی از خاطرات تلخ و شیرین زمان انتخابات می‌گوید که در انتخابات سعی ما همیشه بر این بود که درعین حال که قانون باید رعایت شود، بی‌جهت هم رد یا تأیید صلاحیت نداشته باشیم.
سعی همه بر این است که آرامش در میان مردم برقرار باشد. یعنی فضای آرام است که به مردم اجازه می‌دهد درست فکر کنند و درست تصمییم بگیرند.
اگر "جریانی" کارها بخواهد ادامه پیدا کند، فکر مردم آزاد نیست و نمی‌توانند درست فکر کنند و سلامت فکری مردم خدشه‌دار می‌شود. سعی ما بر این بوده که آرامش برقرار شود و معتقدیم که اگر اختلافاتی وجود دارد این اختلافات در یک دایره محدودی قرار گیرد و به صحن مردم و اجتماع کشیده نشود.
ولی بعضی وقت‌ها متأسفانه دستگاههای اجرایی انتخابات این جنبه را رعایت نکردند و مسائلی را مطرح کردند و به صحن عمومی و اجتماع کشاندند که افکار مردم را خیلی مغشوش کرد.
خیلی نگرانیها و دسته‌بندیها و اختلافاتی هم در‌میان مردم به‌ وجود آمد و ما تا آنجا که توانستیم،‌ سعی کردیم پاسخ ندهیم که بعضی‌ها به ما اعتراض می‌کردند چرا شما سکوت می‌کنید و چرا جواب نمی‌دهید؟
ما معتقد بودیم اگر بخواهیم کشمکش راه بیندازیم پایانی ندارد و دور تسلسلی به‌وجود می‌آید که به ضرر مردم و کشور تمام خواهد شد.
از این جهت تا آنجا که می‌توانستیم و ضرر نداشت سکوت می‌کردیم بعضی وقت‌ها که لازم می‌دانستیم، جواب‌هایی دادیم.
بعضی دوره‌ها واقعاً دوره‌های تلخی بود و تلخی آن هم برای ما همین بود که ما می‌خواهیم مردم با فکر آزاد وارد انتخابات شوند و واقعاً تصمیم‌گیر خودشان باشند و نه دیگران به آنها القاء کنند. این انتخابات انتخابات سالمی است اما اگر به درگیریها و لج و لج‌بازیها افتاد، انتخابات دیگر سالم نیست.
بعضی وقت‌ها بین دستگاههای اجرایی و نظارت اختلافات جدی نبود و هماهنگی لازم وجود داشت و اگر هم اختلافاتی بود به صحن مردم و اجتماع کشیده نمی‌شد و در داخل حل می‌شد این موارد وقت‌های آرام و شیرینی بود.
آیت‌الله جنتی به عملکرد 26 ساله شورای‌نگهبان نمره 20 نمی‌دهد ولی می‌گوید نمرة پائین هم نمی‌توانیم بدهیم.
من خودم از شورای‌نگهبان راضی هستم راضی نسبی، که نمی‌خواهم صد در صد نمره 20 بدهم. ولی نمره پائین هم نمی‌توانم بدهم.
به این معنا که به‌جز در موارد خاصی که به دلایل مختلفی شورای‌نگهبان نتوانست آنگونه که باید به وظیفه خود عمل کند و عواقبی هم پیدا کرد، به جز در آن موارد من نمره بالایی به شورای‌نگهبان می‌دهم.
در بررسی مصوبات مجلس نمره بالا و خیلی خوب بوده اما در انتخابات به‌جز در مواردی که عللی پیدا شد و آنچنان که باید و شاید_ من خودم هم شخصاً نگرانی‌هایی دارم_ بدون اینکه تقصیری در کار باشد، قصورهایی صورت گرفت که البته بعد تا حدودی جبران شد.
منهای این موارد عملکرد شورای‌نگهبان را واقعاً عملکرد خوبی می‌دانیم و افراد منصف و معتدل هم غیر از این نظر دیگری ندارند.
ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

آیت‌الله جنتی: سواستفاده رژیم‌صهیونیستی از وضعیت این روزهای سوریه جنایت بزرگی است/ آمریکا و هم‌پیمانانش باید پاسخگو باشند

آیت‌الله یزدی از ابتدای نهضت اسلامی نقش مهمی در روشنگری‌ها داشت/ در مقابل انحرافات و جریان نفوذ فریاد می‌کشید

باید نسبت به رعایت احکام دین تعصب داشته باشیم/مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با رسیدن به نقطه مطلوب، الگوی خوبی برای جهان اسلام خواهد بود

بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

فیلم|حضور دکتر طحان‌نظیف در نشست علمی «حقوق ملت در قانون اساسی» در دانشگاه شهید باهنر

دکتر طحان نظیف: جریان دانشجویی همواره در تحولات اجتماعی ایران حضور موثر داشته/ قانون اساسی ترسیم کننده آرمان‌های جنبش دانشجویی است

سخنان آیت‌الله مدرسی یزدی پیرامون برخی مسائل روز

عَلَم مبارزه با استکبار از دست دانشجویان نمی‌افتد

نخستین شماره ماهنامه خبری پژوهشی پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

پربازدید ها

سومین دوره آزمون ملی قانون اساسی برگزار می‌شود

آزمون ملی قانون اساسی چیست؟

«حتی اعدام هم برای اینها کم است»

الزامات و بایسته‌های اصلاح ساختار بودجه

نشست علمی«ظرفیت‌های شورای نگهبان و هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام در اصلاح ساختار بودجه با نگاهی بر لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور»

دکتر مولابیگی: قانون اساسی کشورمان مبتنی بر جهان‌بینی اسلامی است و اقتباسی نیست

دکتر طحان‌نظیف: «قانون اساسی» محور تعامل قوا و سند انسجام ملی است

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه شهید باهنر کرمان

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه الزهرا (س)

فیلم|حضور دکتر طحان نظیف در برنامه «صف اول» به مناسبت سالروز تصویب قانون اساسی