به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، دکتر هادی طحاننظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان صبح امروز (شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳) در نشستی که با خبرنگاران و اصحاب رسانه داشت، ضمن عرض تسلیت مجدد به مناسبت شهادت آیتالله رئیسی رئیسجمهور و همراهانش که شهدای خدمت نام گرفتند، اظهار داشت: امروز گزارشی از نتیجه بررسی ۱۲ طرح و لایحه و ۱۱ استعلام صورت گرفته از دیوان عدالت اداری را به استحضار ملت شریف ایران خواهیم رساند.
بیشتر بخوانید:
تایید بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳
دکتر طحان نظیف ابتدا از تایید بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ (جداول لایحه) در هفتههای اخیر با رفتوآمدهایی که بین مجلس و شورای نگهبان داشت، بررسی شد و ایراداتی به مصوبه داشتیم که در این رفتوآمد این موارد مرتفع شد.
وی البته بیان داشت: صرفاً ۱ مورد باقیمانده بود که آنهم با اصراری که نمایندههای محترم داشتند به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد و در جلسه اخیر مجمع گویا در چهارشنبه گذشته این ۱ مورد هم به نتیجه رسید، لذا میتوانیم بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳ کل کشور را هم نهایی شده بدانیم و این مصوبه را قانون بدانیم که انشاءالله مراتب ابلاغ را طی کند.
با کارت ملی هم میتوان رای داد
سخنگوی شورای نگهبان همچنین گفت: طرح اصلاح مواد (۱۹) و (۲۲) قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران در شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد؛ بنابراین وی اعلام کرد: بر اساس این قانون، احراز هویت در انتخابات پیشرو علاوه بر شناسنامه با کارت ملی هم انجام خواهد شد.
تایید طرح شفافیت قوای سهگانه
دکتر طحاننظیف در ادامه اظهار کرد: طرح شفافیت قوای سهگانه و دستگاههای اجرایی و سایر نهادها چندباری در رفتوآمد بین مجلس و شورای نگهبان بود و هیئت عالی نظارت هم نسبتبه این مصوبه ایراداتی داشت و در مرحله آخر صرفاً ۱ ایراد باقیمانده بود که با تأکید و اصرار مجلس موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد و در جلسه اخیر مجمع این ۱ مورد هم تعیین تکلیف شد و میتوانیم از این به بعد این مصوبه را قانون بدانیم.
تشکیل ستاد پیشگیری از تخلفات انتخاباتی
سخنگوی شورای نگهبان درباره همکاری قوه قضاییه با شورای نگهبان و برخورد با تخلفات انتخاباتی گفت که یکی از اقدامات، تشکیل ستاد پیشگیری از تخلفات انتخاباتی است که این ستاد در تهران و مراکز استانها تشکیل شده است.
وی افزود: نکته دیگر آموزش ناظران شورای نگهبان است که این کار انجام شده و در ادامه هم انجام خواهد شد که با تخلفات چگونه برخورد کنند. نکته دیگر کمیسیون بررسی تبلیغات است که درباره تبلیغات کاندیداها و مشخصاً تبلیغات تلویزیونی مقررات را باید مدنظر داشته باشد و آنجا همین نکته مدنظر خواهد بود.
دکتر طحاننظیف خاطرنشان کرد: اخیراً انتخابات مجلس را داشتیم که همکاری خوبی با قوه قضاییه و شورای نگهبان انجام شد و امیدواریم در انتخابات پیش رو همین همکاری را داشته باشیم.
مشارکت برای شورای نگهبان مهم است
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درخصوص عملکرد شورای نگهبان در بررسی صلاحیتها و افزایش مشارکت در انتخابات گفت: متأسفانه برخی از سیاسیون از این حرفها میزدند و این حرفها هیچوقت مبنای علمی و کارشناسی دقیقی نداشته است. نه نظرسنجیها این ادعاها را تأیید میکند و نه تحلیلهای دقیق سیاسی.
وی عنوان کرد: انتظار ما این است که همه عزیزان واقعبینانه و منصفانه به مسائل کشور نگاه کنند. موضوع مشارکت حتماً برای شورای نگهبان مهم است و شورای نگهبان همواره تلاش خود را در زمینه مشارکت انجام دادهاست. در همین انتخابات گذشته بیشاز ۱۵ هزار نفر برای انتخابات مجلس تأیید صلاحیت شدند که به ازای هر کرسی بیشاز ۵۰ نفر امکان رقابت داشتند.
دکتر طحاننظیف ادامه داد: در انتخابات ریاست جمهوری هم همواره بههمین شکل بوده و انشاءالله در انتخابات پیش رو هم بههمین شکل خواهد بود.
وی البته تاکید کرد: در مسئله مشارکت باید به همه عوامل توجه کرد و همه عوامل را مدنظر داشت. قطعاً شورای نگهبان به سهم خودش توجه دارد منتهی باید به همه عوامل ازجمله عمل به وعدههای مسئولان و حل مسائل کشور و مردم مخصوصاً مسائل اقتصادی و معیشتی توجه شود.
سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد: رسانهها در چنین شرایطی همه وظیفه دارند که ایجاد امید و شور و نشاط انتخاباتی را در دستور کار قرار بدهند و صحبتهای القاکننده یأس و ناامیدی پرهیز کنند. گاهی دیده میشود که برخی از رسانهها و حتی برخی از شخصیتهای سیاسی صحبتهایی میکنند که مردم را از صندوق رأی ناامید میکنند. هیچ تغییری جز از مسیر صندوق رأی ممکن نیست.
بررسی صلاحیتها طبق قانون انجام میشود
دکتر طحاننظیف در پاسخ به سوال خبرنگاری بیان داشت: در اصل ۱۱۵ قانون اساسی شرایط رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن مشخص شده و هر کس که این شرایط را در خودش میبیند و احساس میکند که توان اداره کشور را دارد میتواند به این عرصه ورود کند و طبیعتاً ما هم در شورای نگهبان براساس قانون به وظیفه خودمان در بررسی صلاحیتها عمل خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: البته مصوبه شورای نگهبان معیار، شرایط و تعاریف رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبر بودن را مشخص کرده و این مصوبه هم چارچوب کار را مشخص کرده و لذا دراینباره نگرانی نداریم.
برگزاری جلسات در خصوص انتخابات الکترونیک
سخنگوی شورای نگهبان به سوالی درباره انتخابات الکترونیک هم اینگونه پاسخ داد: در مرحله اول انتخابات مجلس در ۴ حوزه و در مرحله دوم در ۸ حوزه از جمله تهران انتخابات بهصورت تمام الکترونیک برگزار شد که بحمدالله رضایتبخش بود، با توجه به شرایط پیشآمده زمان زیادی تا انتخابات نداریم و طبعاً باید دستگاهها و نرمافزارها و سایر موضوعات این شکل برگزاری انتخابات آمادهسازی شود و به انتخابات برسد.
وی افزود: در این خصوص جلساتی با وزارت کشور داشتهایم اگر انشاءالله به جمعبندی برسیم اطلاعرسانی صورت خواهد گرفت.
تایید ۳ ساله شدن دوره شوراهای شهر آینده
دکتر طحاننظیف درباره مصوبه سه ساله شدن شورای شهر گفت: از سالهای گذشته این قانون به تصویب رسیده بود که انتخابات ریاستجمهوری و شوراها بهصورت تجمیع شده برگزار شود، براساس قانون انتخابات در چنین شرایطی که انتخابات ریاستجمهوری زودتر از موعد خود برگزار میشود مجلس باید در خصوص انتخابات شوراها تعیین تکلیف نماید که مجلس یازدهم با مصوبه اخیر خود این کار را انجام داد.
وی خاطرنشان کرد: براساس مصوبه اخیر مجلس، شورای شهر فعلی چهارساله خواهد بود و در موعد خود یعنی سال آینده به اتمام میرسد، ولی دوره بعدی شوراها ۳ سال خواهد بود تا مجدداً با انتخابات ریاستجمهوری به صور تجمیع شده برگزار شود.
تعطیلی شنبهها در نوبت بررسی است
سخنگوی شورای نگهبان درخصوص بررسی مصوبه تعطیلی شنبهها در شورای نگهبان گفت که ما در روزهای پایانی مجلس یازدهم مصوبات زیادی را دریافت کردیم و درحال بررسی آنها هستیم و این مصوبه هم در نوبت رسیدگی قرار دارد که بهمحض رسیدگی نسبتبه آن اطلاعرسانی خواهد شد.
تنوع سلایق سیاسی کاندیداها
دکتر طحاننظیف گفت: معیار شورای نگهبان اصل ۱۱۵ قانون اساسی ماده ۳۵ قانون انتخابات ریاستجمهوری و مصوبه شورای نگهبان درخصوص تعریف، معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاستجمهوری است که درباره آنها اطلاعرسانی هم شد و همانطور که قبلاً گفته شد در ثبتنام و بررسی صلاحیتها مبنای عمل خواهد بود.
وی اظهار داشت: در همه دورهها تنوع سلایق وجود داشته است. در انتخابات ریاستجمهوری نیز در میان کاندیداها، افراد مختلف از جریانات سیاسی مختلف وجود داشتهاند، رئیسجمهور منتخب مردم نیز با اراده رأی و انتخاب مردم از میان جریانات سیاسی مختلف وجود داشته است انشاءالله در این دوره هم این موضوع اینگونه خواهد.
انتهای پیام/