کد خبر: ۱۰۴۰۳
تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۵- 17 August 2024
به همت پژوهشکده شورای نگهبان انجام شد:

واکاوی اصل ۵۲ قانون اساسی در سلسله جلسات شرح مبسوط قانون اساسی

در ادامه سلسله جلسات شرح مبسوط قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، جلسه بررسی نهایی شرح مبسوط اصل ۵۲ قانون اساسی که به موضوع بودجه سالانه کل کشور اختصاص دارد در پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد.

واکاوی اصل ۵۲ قانون اساسی در سلسله جلسات شرح مبسوط قانون اساسی

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، در این جلسه محمدجواد شفقی، دانشجوی دکتری حقوق عمومی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، نتایج پژوهش صورت گرفته درباره اصل۵۲ قانون اساسی به منظور پاسخ به این پرسش که «ضوابط حاکم بر تهیه و تصویب بودجه‌ در نظام حقوق اساسی کشورمان بر اساس اصل ۵۲ کدام است و با چه آسیب‌هایی رو به رو است؟» را در این جلسه ارائه کرد و ضمن تبیین چارچوب و ادبیات نظری موضوع، مطالب خود را در سه حوزه تهیه و تنظیم بودجه، رسیدگی و تصویب بودجه و تغییر در قانون بودجه بیان کرد.
وی استفاده از روش‌های نه چندان نوین برآورد منابع و مصارف علیرغم الزام دولت به اصلاح نظام بودجه در سال۱۳۸۰را عامل عدم دقت و عدم تحقق پیش‌بینی‌ها و در نتیجه عدم انضباط مالی در کشور دانست و همچنین با اشاره به عبارت «از طرف دولت تهیه» در اصل ۵۲ و قرینه تقابل آن با مجلس و نیز اشراف دولت بر اطلاعات در جهت در اداره امور کشور، تنها قوه مجریه را برای تهیه و پیشنهاد بودجه دانست و افزود: بر این اساس استقلال بودجه‌ای سایر دستگاه‌ها با اصل مزبور سازگار نبوده و منجر به بی انضباطی مالی در کشور می‌شود.

شفقی در پایان به جمع‌بندی آسیب‌شناسی انجام شده در این پژوهش پرداخت و با اشاره به اینکه هنوز قانون برنامه ‌و بودجه مصوب ۱۳۵۱که با وجود اصلاحاتی محدود، بسیاری از مواد آن متروک مانده یا عملاً تغییر کرده مبنای قانون بودجه کشور است و اگرچه با تصویب قوانین و آیین‌نامه‌های پراکنده سعی شده خلأهای قانونی جبران شود، اما هنوز خلأ نظام جامع بودجه در کشور وجود احساس می شود، مهم‌ترین و اساسی‌ترین اقدام در این زمینه را تدوین نظام جامع بودجه کشور از رهگذر تصویب قانونی همه‌جانبه و ناظر به مراحل مختلف بودجه دانست.
در ادامه این جلسه سایر کارشناسان و پژوهشگران حاضر در جلسه درباره این پژوهش اظهارنظر کردند. ماهیت بودجه از حیث این که صرفا برنامه مالی است یا قانون، چالش عدم جامعیت و شاملیت بودجه کل کشور بر نهادهای با ماهیت عمومی و نیز موضوع استفاده از ظرفیت اصل ۴۵ از سوی شورای نگهبان برای ابراز ایراد عدم رعایت مصالح عامه در بودجه از اهم موضوعاتی بود که در این حاضران ارائه کردند.
در ادامه جلسه ارائه کننده موضوع ضمن تشکر از دقت نظر حاضران، درباره مطالب مطرح شده توضیحاتی داد و افزود قطعا به‌کارگیری این نظرات در تکمیل شدن مطالب موثر خواهد بود.

واکاوی اصل ۵۲ قانون اساسی در سلسله جلسات شرح مبسوط قانون اساسی
سپس دکتر کدخدایی، عضو حقوقدان و رییس پژوهشکده شورای نگهبان در خاتمه جلسه ضمن جمع‌بندی مطالب مطرح شده، با اشاره به سیر تاریخی بودجه نویسی در کشور، به آسیب‌شناسی وضعیت تصویب بودجه سالانه در کشور، ارتباط بودجه سالانه و برنامه‌های توسعه پرداخت و افزود اگر نواقص بودجه‌نویسی در کشور حل شود نتیجه آن ارتقای انضباط مالی در کشور است.
عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به مباحث مطرح شده درباره ماهیت بودجه، گفت: بودجه، مصوبه مجلس است و بدین لحاظ سندی الزام‌آور است و باید اجرا شود، اما تعبیر قانون اساسی برای بودجه، تعبیر قانون نیست، اگرچه رویکرد نسبت به بودجه در کشور ما ، رویکرد قانون است و به شکل قانون با آن برخورد می‌کنیم.
گفتنی است شرح مبسوط قانون اساسی از جمله رخدادهای علمی پژوهشکده شورای نگهبان است که در آن پژوهشگران این پژوهشکده ضمن بررسی ابعاد مختلف اصول قانون اساسی، به واکاوی کلیه ظرفیت‌های نهفته در این اصول که می‌تواند باعث اثربخشی، رفع ابهام و ارتقاء نظام حقوق عمومی کشور شود می‌پردازند. تاکنون بیش از ۷۰ اصل قانون اساسی در این سلسله جلسات بررسی شده است  که پس از اتمام فرآیند در قالب کتاب «شرح قانون اساسی» توسط پژوهشکده شورای نگهبان منتشر خواهد شد و در اختیار جامعه حقوقی کشور قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

دکتر مولابیگی در دیدار با خانواده شهید ناظر «بهزاد کاشفی ایمانی»: شهادت، اوج اخلاص و عشق به آرمان‌هاست

گزارش تصویری دیدار دکتر مولابیگی با خانواده شهید ناظر «بهزاد کاشفی ایمانی»

آیت‌الله جنتی: رهنمود‌های رهبر معظم انقلاب راهبرد پیروزی ملت‌ها در برابر استکبار است/ قدرت‌های سلطه‌گر در طول تاریخ به دنبال غارت ملت‌ها بوده‌اند

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۳۰ مهر ۱۴۰۴

۳ عنصر حیاتی برای کارِ فرهنگی / پشت میز معامله با خدا حاضر باشیم

گزارش تصویری دیدار دکتر طحان‌نظیف و دکتر صادقی‌مقدم با خانواده شهیده ناظر «حانیه نادری»

بانوی شهید «حانیه نادری»؛ مربی پیش‌دبستان و عضو شبکه نظارت که «مایه برکت و افتخار» پدر و مادرش بود/ جرمش همسایگی با یک دانشمند هسته‌ای بود/ دکتر طحان‌نظیف: قطعه ۴۲ بهشت زهرا (س) نمایشگاه کینه‌توزی رژیم‌صهیونیستی نسبت به مردم ایران است

مجموعه رویه‌های شورای نگهبان منتشر شد

عدم مخالفت شورای نگهبان با حذف چهار صفر از پول ملی/ مصوبه به دلیل ابهامات دیگری به مجلس بازگردانده شد

بررسی یک طرح و یک لایحه در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

پربازدید ها

از کشتی تا وزنه‌برداری؛ قهرمانی و پهلوانی عادت ایرانیان است

دکتر طحان‌نظیف: دشمن صهیونی با حمله به بیمارستان و زندان نشان داد به هیچ یک از قواعد اخلاقی و قانونی پایبند نیست/ «یاحسین (ع)»؛ آخرین کلام شهید ناظر/ ضمانت آزادی یک زندانی، یک روز قبل از شهادت

عدم مخالفت شورای نگهبان با حذف چهار صفر از پول ملی/ مصوبه به دلیل ابهامات دیگری به مجلس بازگردانده شد

آیت‌الله مدرسی یزدی از خانواده شهید پاسدار امیر حسین حسنی از شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه تجلیل کرد

برگزاری مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان با حضور نمایندگانی از مجلس و بانک مرکزی

بانوی شهید «حانیه نادری»؛ مربی پیش‌دبستان و عضو شبکه نظارت که «مایه برکت و افتخار» پدر و مادرش بود/ جرمش همسایگی با یک دانشمند هسته‌ای بود/ دکتر طحان‌نظیف: قطعه ۴۲ بهشت زهرا (س) نمایشگاه کینه‌توزی رژیم‌صهیونیستی نسبت به مردم ایران است

بازدید اعضای شورای نگهبان از نمایشگاه جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان

جلسه هیات امنای پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد

بررسی یک طرح و یک لایحه در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۲۳ مهر ۱۴۰۴