به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان به نقل از خبرگزاری حوزه، آیتالله علیرضا اعرافی در خطبههای نماز جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ که در مصلی قدس قم برگزار شد، ضمن تشکر از حضور پر شور مردم قم در دیدار ۱۹ دی با رهبر معظم انقلاب عنوان کرد: از رهبر گرانقدر که هر سال به ویژه در ۱۹ دی عنایت میفرمایند و مایه الهام بخشی این روز میشوند، قدردانی میکنیم و ان شاءالله همه نکات ایشان مدنظر همه ما قرار بگیرد. بیانات هر ساله رهبر معظم انقلاب در سالروز ۱۹ دی الهام بخش و راهگشا است.
وی با اشاره به ایام البیض و اعتکاف گفت: ایام اعتکاف که در مناسبتهای معین میتوان انجام داد را باید مغتنم بدانیم. حدود یک میلیون جوان در اعتکاف و اردوگاه عبادت شرکت میکند که افتخار بزرگی است. افتخار بزرگی است که اکثر معتکفین نوجوان، جوانان، دانشجویان و بانوان هستند. این حضور نشان از رشد و بالندگی جامعه است.
مدیر حوزههای علمیه اضافه کرد: اعتکاف بیرون آمدن از زندگی عادی و روزمره، خلوت گزیدن در بارگاه خداوند و اقامت در بیت الله است. اعتکاف فرصت کوتاهی را از انسان میگیرد اما دستاورد بزرگی تقدیم میکند. اعتکاف مدرسه عشق، عبادت و نیایش و جایگاه تعالی و پیشرفت معنوی و روحی است. اعتکاف خلوتی کوتاه است اما تولید فرهنگی اساسی میکند.
وی افزود: جنگ نرم و ادراکی در تاریخ سابقه دارد اما در دوره معاصر استعمارنو و فرانو علاوه بر فشارهایی که در جنگ سخت علیه ملتهای آزاده عالم دارد جنگ ادراکی و نرم پیچیدهای را برگزیده است و در اثر انقلاب اسلامی تمرکز دشمنان بر جنگ نرم سنگین شده است.
مدیر حوزههای علمیه ادامه داد: اگر نسل جوان و جامعه نقشهای که در حوزه جنگ نرم و ادراکی طراحی شده است را نداند حتماً عقب خواهیم ماند و شکست خواهید خورد. باید نقشه جنگ ادراکی را بشناسیم.
وی افزود: یکی از مهمترین کارهایی که در جنگ ادراکی و نرم انجام میشود تغییر حافظه جمعی و تاریخی ملتها است. هر خانواده و ملتی یک حافظه تاریخی دارد که شرط استمرار حیات و رشد آنها است و اگر این حافظه از او گرفته شود شکست میخورد.
امام جمعه قم اضافه کرد: حافظه تاریخی شامل آگاهیهای تاریخی، دستاوردها، شناخت قوتها و عناصر مؤثر در هویت جامعه است و اگر این حافظه گرفته شود جامعه سقوط میکند. دستکاری حافظه جمعی یکی از محورهای بسیار مهم در جنگ نرم است. حافظه تاریخی ملتها را دستکاری میکنند تا هویت را تضعیف کنند و راه را برای استعمار باز کنند.
وی اظهار کرد: حذف، یکی از روشهای از بین بردن حافظه تاریخی است. هر ملتی دارای تاریخ، دستاورد و امتیازاتی دارد اما با انواع تدبیرها و طراحیهای ظریف و دقیق این عناصر را حذف میکنند.
آیت الله اعرافی اظهار کرد: امروز با مشکلاتی مواجه هستیم و نیاز به اقداماتی در زمینه معیشت و دیگر قلمروهای زندگی داریم اما اگر فراموش کردیم در ۱۰۰ شاخص در عصر انقلاب اسلامی دستاوردهای بزرگی داشتیم حافظه تاریخی ما گرفته شده است.
عضو مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: کوچک سازی دستاوردها، برجسته سازی نقاط ضعف، برجسته سازی نقاط قوت دشمن، ساخت تاریخ و تحریف از دیگر ابزارهای از بین بردن حافظه تارخی ملتها است. این روشها را با ابزارهای پیچیده و ریز در فضای مجازی استفاده میکنند به طوری که تشخیص آن بسیار سخت میشود.
وی تأکید کرد: شرط مقابله این است که منفعل نباشیم و به ارزشها و دستاوردهایی که ایجاد شده است باور داشته باشیم و برای رشد و تعالی آنها تلاش کنیم. حوزه، دانشگاه، آموزش و پرورش، مسجد و خانواده باید جهاد تبیین را مهم بشمارند و حافظه تاریخی را حفظ کنند. فرزندان ما باید تاریخ ایران، اسلام و انقلاب اسلامی را بدانند.
امام جمعه قم گفت: این به معنای آن نیست که مشکلات را نبینیم، باید واقع بین باشیم و برای رفع آن تلاش کنیم. دولت و مسئولان باید تلاش کنند و برای معیشت و زندگی مردم تدبیر کنند. بنیاد ایران و انقلاب ما بر مسائل ارزشی و ارزشهای الهی از جمله عفاف و حجاب استوار است. باید آن را مهم بدانیم و همه برای آن تلاش کنیم.
وی بیان کرد: نباید جنگ نرم را ببازیم. هرجا که جهان اسلام منفعل شد و در درون فرو ریخت و تسلیم جنگ ادراکی شد همان اتفاقی که در سوریه رخ داد رقم میخورد. ملت سوریه تحمل نخواهد کرد قدرت دفاعی، سلاح، اقتدار و استقلال آنان از بین برود. امامین انقلاب فرمودند اگر راه را بر روی اسرائیل، آمریکا و دشمنان اسلام باز کنید این سرنوشت رقم خواهد خورد.
خطیب جمعه قم بیان کرد: مردم آزاده جهان اسلام بدانند که محور مقاومت راه شکوه و عظمت است مبادا آن را از دست بدهید. دنیا بدانند این ملت، معتکفان و نمازجمعهایها و مردم آگاه و هوشیار به فضل الهی به توطئههای شما آشناتر خواهند شد و در برابر شما و توطئههایتان خواهند ایستاد.
آیتالله اعرافی در خطبه اول عنوان کرد: معرفت و شناخت اولین پایه همه اعمال به ویژه عبادات و نیایشها است. هرکاری که بر پایه بصیرت، آگاهی و شناخت استوار باشد موفق خواهد شد. به هر میزانی که عمل از پایه معرفتی و مبانی علمی نداشته باشد آن عمل ناقص خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه معرفت اضلاع مختلفی دارد، اضافه کرد: هر چقدر شناخت ما در نماز، زیارت و... بیشتر باشد عبادت نابتر و ارزشمندتر خواهد شد و اوج عبادت این است که در همه اضلاع بر معرفت خود بیفزاییم.
امام جمعه قم با اشاره به اینکه معرفت در عبادت چهار ضلع دارد، گفت: معرفت به خداوند، شناخت خداوند و شناخت خویشتن و معارف الهی ضلع اول معرفت در عبادت است. هر میزان در ضلع اول تلاش کنیم که عبادت خود را بر پایه شناخت عمیقتر خداوند انجام دهیم عبادت ما اوج میگیرد.
خطیب جمعه قم با اشاره به روایت «أوَّلُ عِبادَةِ اللّه مَعرِفتُهُ، و أصلُ مَعرِفةِ اللّه توحیده» اظهار کرد: معرفت به خداوند بنیاد عبادت است و بنیاد شناخت خداوند نیز توحید است. هرچقدر اعتقاد و باور ما به علم و قدرت بیانتهای خداوند بیشتر شود پایههای عبادت استوارتر است.
وی گفت: دعای ما آیینه توحید و نمایشگاه اندیشه ناب توحیدی در منطق اسلام و اهل بیت (ع) است. عبادتی که روح سبک زندگی اسلام است و زندگی فردی، خانوادگی و جامعه اسلامی را از دیگران متمایز میکند عبادتی است که بنیان معرفتی و استواری در شناخت خداوند داشته باشد.
مدیر حوزه های علمیه کشور افزود: باور به وحدانیت و قدرت و سلطنت خداوند جان را غنی و قوی میکند. تواضع در برابر خداوند به انسان عظمت و شکوهی میدهد که همه باطلها در برابر او زانو خواهند زد.
وی دومین معرفت را معرفت به اسرار و باطن عبادات دانست و گفت: نمازها و اشکال ظاهری عبادت یک دنیای باطنی نیز دارند که پر از راز و اسرار الهی است و پایان ندارد. هر چقدر بر معرفت ما افزود شود در باطن عبادت سیر خواهیم کرد.
امام جمعه قم بیان کرد: معرفت به احکام و آداب عبادت سومین ضلع است. هزاران حکم و ادب در فقه عبادات اعم از واجبات و مستحبات ذکر شده است؛ زیرا عبادتی که در رأس اموری است که ما را میسازد آیین نامههایی دقیق و ظریف دارد. نباید در احکام دچار وسواس شد اما باید بدانیم که فقه ما آیین نامه بندگی در پیشگاه خداوند است.
وی یادآور شد: معرفت به نتایج و دستاوردهای عبادت ضلع دیگر معرفت است. تفاوت تمدن اسلامی با تمدن غرب در اموری است که پایه آن معرفت الله است و عبادت است. عبادتی که در روز جمعه در مصلی انجام میشود روح آن در فرهنگ، سیاست، اقتصاد، جامعه و سبک زندگی همه ابعاد حیات بشر تجلی پیدا میکند. هرچقدر روح، فرهنگ و گفتمان نیایش با خداوند در زندگی ما تجلی پیدا کرد به همان اندازه عبادت ما درجه ممتاز خواهد یافت.
انتهای پیام/