کد خبر: ۱۰۷۸۴
تاریخ انتشار: ۰۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۹- 26 February 2025
آیت‌الله شب زنده دار:

فقه باید با شفافیت به نیازهای روزمره جامعه پاسخ دهد

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه گفت: بحث‌های فقهی در موضوعات جدید قوت علمی کمتری از مباحث سابق ندارد و حوزه می‌تواند علاوه بر پاسخگویی طراح موضوعات جدید هم باشد.

فقه باید با شفافیت به نیازهای روزمره جامعه پاسخ دهد

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان به نقل از خبرگزاری حوزه، آیت الله محمد مهدی شب زنده دار، دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه شامگاه دوشنبه ششم اسفندماه در آئین رونمایی از آثار فقه بورس و اوراق بهادار که در سالن جلسات مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه در قم برگزار شد، بر اهمیت پرداختن به مسائل نوپدید در ساختار فقهی تأکید ویژه‌ای داشت.

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه افزود: این مسائل، از نظر مبانی علمی، هیچ تفاوت یا ضعف خاصی نسبت به مباحث فقه سنتی ندارند و تمامی معیار‌های لازم برای دقت، عمق و استحکام علمی به طور کامل در این زمینه‌ها رعایت شده است.

عضو فقهای شورای نگهبان نقش شناخت دقیق موضوعات را به عنوان مقدمه‌ای اساسی برای ورود فقها به مباحث نوین برجسته کرد و گفت: این شناخت تنها در سایه یک تعامل مثبت، مؤثر و هدفمند میان حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها امکان‌پذیر است.

وی ادامه داد: نبود چنین تعاملاتی می‌تواند فرآیند دستیابی به درک عمیق از مسائل جدید را دشوار سازد و ارائه راه‌حل‌های عملی متناسب با نیاز‌های جامعه معاصر را با موانعی جدی روبه‌رو کند.

آیت الله شب زنده دار در ادامه به تحولات گسترده اجتماعی در طول یک صد سال اخیر اشاره کرد و ضرورت واکنش مناسب فقه معاصر به این تغییرات را یادآور شد.

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه گفت: فقه باید با شفافیت و دقت به نیاز‌های روزمره جامعه پاسخ دهد، چرا که بسیاری از موضوعات نوین عملاً به بخشی غیرقابل تفکیک از زندگی روزمره مردم تبدیل شده‌اند.

به گفته عضو فقهای شورای نگهبان مخاطبان احکام الهی انتظار دارند که حوزه‌های علمیه با ارائه راهنمایی‌های روشن و متناسب، نقش خود را در هدایت جامعه ایفا کنند.

آیت الله شب‌زنده‌دار از حوزه‌های علمیه خواست تا رویکردی فعال، پیشرو و برنامه‌ریزی‌شده در قبال مسائل جدید اتخاذ کنند و آنها نه تنها به تحولات و مشکلات عصر حاضر واکنش نشان دهند، بلکه با پیش‌بینی علمی و آمادگی لازم، پیش از اینکه این مسائل به چالش‌های عمومی جامعه تبدیل شوند، پاسخ‌های مناسبی ارائه کنند.

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه افزود: امروز بسیاری از موضوعات جدید مثل شخص اعتباری با زندگی مردم عجین شده است و کسی که می‌خواهد عبد خداوند باشد باید احکام الهی را در همه آنها رعایت کند و لذا نیاز دارد که به فقها مراجعه نماید. حوزه برای اینکه پاسخگو باشد باید این مسائل را در متن کتاب‎‌های درسی سطح و خارج خود قرار دهد و تا چنین نشود آفاق و زوایای مختلف آن معلوم نمی‌گردد. همان‌طور که الان موضوع پول زوایایی دارد که باید مورد کنکاش واقع گردد.

استاد دروس خارج فقه و اصول حوزه‌های علمیه تاکید نمودند که در مباحث فقه معاصر ما به قواعدی از علم اصول نیاز داریم که در کتب رایج به صورت کامل مورد توجه قرار نگرفته است؛ لذا دفتر فقه معاصر در ابتدا کتاب «الفائق فی الاصول» را تدوین کرد و در آن این مباحث اصولی را مورد توجه قرار داد.

آیت‌الله شب‌زنده‌دار همچنین از انتشار اثر جدید در حوزه فقه مرتبط با بورس و اوراق بهادار تجلیل کرد و آن را گامی پیشگامانه و اساسی در این مسیر دانست.

عضو فقهای شورای نگهبان در ادامه ابراز امیدواری کرد که پژوهشگران حوزوی بتوانند با تعمیق مطالعات خود در زمینه‌هایی از این دست، افق‌های تازه‌ای را کشف کرده و پیشنهاد‌های سازنده و اجرایی ارائه دهند.

وی در ادامه بر ضرورت پایبندی به روش اصیل اجتهادی در بررسی مسائل نوپدید تأکید مجدد کرد و یادآوری کرد: روش فقه جواهری و شیعی با ظرفیت بی‌بدیل خود توانایی پرداختن به تمام ابعاد زندگی انسانی را داراست و هیچ محدودیتی در این چارچوب وجود ندارد و نباید مانند برخی متاثر از قواعد خارج از فقه جواهری شد.

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه خاطرنشان کرد: مسائل جدید نیز باید بر مبنای همین اصول بررسی شده و راهکار‌هایی عملی و منطبق بر مبانی بنیادی آن ارائه شوند. برای ورود در این مسائل لازم است که در فقه و اصول تبحر کافی داشته باشیم و الا محققین تحت تاثیر سایر نظرات واقع خواهند شد؛ همان‌طور که در یک مقاله‌ای دیدم کسی نوشته بود که برای حل مسائل جدید راهی جز عمل به مظنه و انسداد باب علم نداریم.

ایشان در پایان ضمن تقدیر از آیت الله اعرافی و آیت الله بوشهری که حمایت از فقه معاصر داشتند و با تشکر از تلاش شبانه‌روزی و بدون وقفه حجت الاسلام اثناعشری مدیر محترم دفتر فقه معاصر افزودند: حوزه علاوه بر پاسخگویی و مشخص نمودن حکم موضوعات جدید با توجه به تسلطی که به اسلام دارد خودش می‌تواند طراح باشد و طرح‌های جدید باید موضوع بحث مجالس علمی قرار گیرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

بررسی «طرح اصلاح جزء ۳ بند «ب» ماده ۱۰۶ قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران» در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

پژوهشکده شورای نگهبان می‌تواند با انتشار کتب مناسب، کمبود منابع واحد‌های درسی رشته حقوق را جبران کند

فیلم|نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

گزارش تصویری نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

سخنگوی شورای نگهبان خبر داد؛ تایید ۷ موافقتنامه بین‌المللی/ دفاع از حقوق مردم در بررسی ۲ استعلام دیوان عدالت اداری بازخوانی شد/ آیا انتخابات‌های ریاست‌جمهوری و مجلس همزمان برگزار می‌شود؟

لایحه سند الحاقی ارزیابی اثرات زیست‌محیطی فرامرزی الحاقی به معاهده چهارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر تایید شد

طرح استفساریه جزء ۱۳ بند ب ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده تایید شد

نظر شورای نگهبان درباره آخرین مصوبات مجلس + جزئیات

دسته بندی موضوعی مجموعه نظرات شورای نگهبان، دسترسی پژوهشگران به محتوای مورد نظر را آسان‌تر می‌کند

گزارش تصویری بازدید دکتر خیرالله پروین از نمایشگاه کتاب تهران

پربازدید ها

دکتر طحان‌نظیف: زیرساخت نظامات مختلف مبتنی بر شریعت در حوزه‌های علمیه فراهم می‌شود/ ظرفیت‌سازی و پرورش نیرو‌های کارآمد متناسب با رسالت انقلابی وظیفه امروز حوزه است

دادرسی اساسی فرآیند صیانت از حاکمیت قانون اساسی در عرصه عمل است

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در همایش «دادرسی اساسی و قانون‌گذاری»

حضور پژوهشکده شورای نگهبان با ۴۰ اثر جدید در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

اجرای برنامه پنج‌ساله دوم حوزه‌های علمیه براساس پیام تاریخی رهبر معظم انقلاب

تشکیل جمهوری اسلامی یکی از برکات حوزه علمیه قم است

برگزاری پنجمین پیش‌نشست همایش بین‌المللی «حقوق ملت و آزادی‌های مشروع»

بررسی اصلاحات مجلس شورای اسلامی بر «طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی» در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

دکتر صادقی‌مقدم: طرح برگزاری همزمان انتخابات‌های مجلس و ریاست‌جمهوری در دست بررسی است

آقای سخنگو در نمایشگاه کتاب هم خواستار مطالعه قانون اساسی شد/ روایتی از گشت و گذار ۵ ساعته در غرفه‌ها؛ از حضور در یک رونمایی کتاب تا گفت‌و‌گو با مردم و رسانه‌ای‌ها