عباسعلی عظیمی شوشتری که در سالروز تصویب قانوناساسی با پایگاه اطلاعرسانی شوراینگهبان گفتگو میکرد، افزود: ویژگیهایی که قانوناساسی ما دارد در هیچ قانوناساسی دیگری وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: قانوناساسی ایران بر اساس خواست مردم که همان شعار اساسی "استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی" بود شکل گرفت.
عظیمی با اشاره به مبنای قانوناساسی برخی کشورهای غربی بر پایه لیبرالیسم و لیبرال دمکراسی و ... گفت: قانوناساسی ایران هم بر مبنای موازین اسلام و شرع مقدس و هم بر مبنای تفکر مردمی و حرکت مردمسالارانه پایهریزی شده است.
وی افزود: در قانوناساسی ایران، اساس اسلام است اما حضور مردم، پشتوانه مردم و نقش مردم در حاکمیت اسلامی به خوبی تعریف شده است.
قائممقام مرکز تحقیقات شوراینگهبان با بیان اینکه قانوناساسی ماهیت نظام ما را "جمهوری اسلامی" و بر مبنای مردمسالاری دینی تعریف کرده است، گفت: یکی از ویژگیهای بارز و منحصر به فرد قانوناساسی ایران، نحوه تعیین و انتخاب ولیامر و رهبری برای نظام اسلامی است.
وی ادامه داد: رهبر در عین حال که به طور غیر مستقیم توسط مردم انتخاب میشود اما تمام ویژگیهای ولایت امر و حاکم اسلامی را در بر دارد.
عظیمی با اشاره به اصل 56 قانوناساسی که ولایت و حاکمیت مطلق را مختص به خدا میداند گفت: قانوناساسی این اصل را که انسان به اذن خدا حق دارد بر سرنوشت خود حاکم باشد را به اجرا در آورده است.
وی افزود: در قانوناساسی با پیشبینی مجلس خبرگان حتی بر عملکرد رهبری نیز نظارت وجود دارد که این ویژگی نیز کم نظیر است.
وی پاسخگویی مسؤلان را از ویژگیهای بارز قانوناساسی برشمرد و خاطرنشان کرد: طبق اصول متعدد قانوناساسی، تمامی مسئولان نظام پاسخگو و مسئول هستند و هیچ مسئولی مصون از پاسخگویی نیست.
عظیمی ویژگی دیگر قانوناساسی را "همبستگی قوا در عین استقلال" دانست و گفت: قوای سه گانه در عین استقلال از یکدیگر، تحت نظر رهبری نظام از نوعی همبستگی برخوردارند که زمینه تعامل مؤثر و مفید را فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه پس از هر انقلاب و یا تغییر و تحول بنیادین، مبنا و قانوناساسی کشورها بر اساس مبانی و موازین انقلاب شکل میگیرد، افزود: به همین منظور قانوناساسی را "میثاق ملی" میدانند و همه ارکان نظام و حتی مردم که به این قانون رأی دادند مکلف به اجرای بند بند این میثاق ملی هستند.
وی با رد ادعاهای برخی که اولین قانوناساسی را متعلق به غربیها میدانند، گفت: اولین قانوناساسی متعلق به مسلمانان است که پیامبر اکرم (ص) هنگامیکه وارد مدینه شدند "منشور مدینه" را تدوین کردند.
عظیمی قانوناساسی را ثمره خون شهدا و مجاهدتهای سالیان طولانی ملت ایران دانست و گفت: بهترین قوانین تا وقتیکه اجرا نشوند، هیچ فایدهای ندارند.
وی افزود: قانوناساسی هنگامی میتواند اثر گذار باشد و به کمال برسد که بند بند آن دقیق اجرا شود.
قائممقام مرکز تحقیقات شوراینگهبان تصریح کرد: اگر قانوناساسی از سوی مسئولان و مردم مورد بی مهری و بی توجهی قرار گیرد، از اهداف انقلاب اسلامی فاصله خواهیم گرفت.
وی گفت: مسئولان طبق سوگندی که در پیشگاه خدا و ملت انجام میدهند باید متعهد به قانوناساسی باشند.
عظیمی صیانت از قانوناساسی را وظیفه مسئولان و مردم دانست و گفت: وظیفه همه در قبال قانوناساسی، اجرای آن است و تخلف از آن مسئولیت در قبال خون شهداست.