کد خبر: ۳۰۱۴
تاریخ انتشار: ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۱۴:۲۰- 28 April 2013
عضو حقوقدان شورای نگهبان :

ملاک شورای نگهبان در بررسی صلاحیتها، قانون است

امیری عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: شرایط موجود در اصل 115 قانون اساسی درباره هریک از کاندیداها باید برای شورای نگهبان احراز شود.



حسینعلی امیری عضو حقوقدان شورای نگهبان در گفتگو با خبرنگار مهر، در پاسخ به این سئوال که یکی از اعضای فقهای شورای نگهبان پیش تر اعلام کرده است که هر کسی بوی انحراف بدهد هم رد صلاحیت می شود لذا ملاک ها و معیارهای شورا برای بررسی صلاحیت ها در انتخابات ریاست جمهوری آینده چیست، اظهار کرد: ملاک شورای نگهبان قانون است. در اصل 115 قانون اساسی یک سری شرایط برای بررسی صلاحیت ها تعریف شده است که هم جنبه ثبوتی و هم جنبه اثباتی دارد. به این معنا که شرایط موجود در اصل 115 باید برای اعضای شورای نگهبان احراز شود.
وی افزود: در بعضی از مناصب اصل بر این است که ویژگی ها و صلاحیت ها در شخص وجود دارد اما به لحاظ جایگاه مهم ریاست جمهوری و اینکه رئیس جمهور، رئیس قوه مجریه و جدای از آن بخشی که مستقیما در حوزه اختیارات رهبری است، مدیر اجرایی کشور محسوب می شود و دارای اختیارات وسیعی است کار بررسی ها در این انتخابات از حساسیت بالایی برخوردار است.
عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان اینکه رئیس جمهور مسئولیت سامان دادن وزارتخانه‌ها را نیز بر عهده دارد و در بحث سیاست خارجی، حتی یک حرف او نیز می‌تواند تنش های زیادی درست کند یا به نفع کشور تمام شود تصریح کرد: در مباحث داخلی هم سخنان و راهکارهای رئیس جمهور به همین اندازه تاثیرگذار است فلذا قانون اساسی شرایطی را برای رئیس جمهور قرار داده که باید احراز شود و البته همین قانون اساسی، احراز شرایط ریاست جمهوری را بر عهده اعضای شورای نگهبان گذاشته است.
امیری درباره روند بررسی صلاحیت کاندیداها در شورای نگهبان گفت: در شورا پرونده های افرادی که کاندیدا هستند مورد بررسی قرار می گیرد. یک سری شرایط عمومی وجود دارد که باید همه کاندیداها از آن برخوردار باشند. درباره شرایط اختصاصی اصل 115 برای کاندیداها بحث هایی در شورای نگهبان صورت می گیرد مبنی بر اینکه آن کاندیدا دارای شرایط مصرح در اصل 115 قانون اساسی هست یا نه؟ وقتی این بحث ها به حد کافی رسید، رای گیری صورت می گیرد.
وی ادامه داد: در شورای نگهبان ملاک 7 رای است یعنی از 12 عضو فقیه و حقوقدان باید 7 نفر رای بدهند. اگر کاندیدایی 7 رای آورد صلاحیت او توسط شورای نگهبان احراز شده است.
عضو حقوقدان شورای نگهبان با تاکید بر اینکه کاندیداهایی که دارای شرایط قانونی باشند و بتوانند این شرایط را احراز کنند مورد تایید قرار گرفته و کسانی که شرایط قانونی را نداشته باشند طبیعتا صلاحیتشان تایید نمی شود، خاطر نشان کرد: این تایید و یا رد صلاحیت ها منحصرا بر عهده شورای نگهبان است و هیچ نهادی نمی تواند آن را کم یا زیاد کند.
امیری در عین حال اضافه کرد: به همین دلیل وقتی مجلس شورای اسلامی قانون انتخابات ریاست جمهوری را مورد بازنگری قرار داد و به ویژه برای رجل سیاسی و مذهبی یک تعریفی ارائه کرد اعضای شورای نگهبان در یک جلسه غیر رسمی با نمایندگان، تاکید کردند که شرایط مقرر در اصل 115 قانون اساسی، یک شرایط حصری است و هر قانونی که بخواهد شرایط ذکر شده در این اصل را محدود کرده و یا توسعه بدهد خلاف قانون اساسی است. برای همین است که احراز این شرایط با شورای نگهبان است و نمی توان برایش قانون عادی وضع کرد.
وی در پاسخ به این سئوال که در برخی رسانه ها عنوان می شود شورای نگهبان با توجه به تکثر کاندیداها قصد ندارد بیش از 7-8 کاندیدا را برای انتخابات ریاست جمهوری تایید صلاحیت کند، گفت: به هیچ عنوان بررسی های شورای نگهبان به این شکلی که اشاره شده است نیست. این موضوع در برخی رسانه ها به ویژه رسانه های بیگانه ذکر شده است که یک نوع پیش داوری محسوب می شود.
عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: باز هم تاکید می کنم که ملاک شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت ها قانون است وکسانی که کاندیدا هستند با قانون تطبیق داده می شوند.
امیری عنوان کرد: اینکه از چند ماه مانده به برگزاری انتخابات و رسیدگی به صلاحیت ها عدد اعلام کنیم و بگوییم چند نفر تایید صلاحیت می شوند یک حرف غیر منطقی و غیر حقوقی است زیرا هنوز پرونده کاندیداها مورد بررسی شورای نگهبان قرار نگرفته است.
وی با بیان اینکه شورای نگهبان هنوز به مرحله رسیدگی به صلاحیت ها وارد نشده است که بخواهیم برای تایید صلاحیت ها عدد اعلام کنیم، تصریح کرد: از 17 اردیبهشت ماه انشاءالله ثبت نام شروع می شود و کسانی که تصمیم نهایی برای ورود به صحنه انتخابات را گرفته اند ثبت نام خواهند کرد. بعد از آن یک فرجه قانونی وجود دارد که شورای نگهبان بررسی صلاحیت ها را انجام می دهد.
ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

آیت‌الله جنتی: سواستفاده رژیم‌صهیونیستی از وضعیت این روزهای سوریه جنایت بزرگی است/ آمریکا و هم‌پیمانانش باید پاسخگو باشند

آیت‌الله یزدی از ابتدای نهضت اسلامی نقش مهمی در روشنگری‌ها داشت/ در مقابل انحرافات و جریان نفوذ فریاد می‌کشید

باید نسبت به رعایت احکام دین تعصب داشته باشیم/مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با رسیدن به نقطه مطلوب، الگوی خوبی برای جهان اسلام خواهد بود

بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

فیلم|حضور دکتر طحان‌نظیف در نشست علمی «حقوق ملت در قانون اساسی» در دانشگاه شهید باهنر

دکتر طحان نظیف: جریان دانشجویی همواره در تحولات اجتماعی ایران حضور موثر داشته/ قانون اساسی ترسیم کننده آرمان‌های جنبش دانشجویی است

سخنان آیت‌الله مدرسی یزدی پیرامون برخی مسائل روز

عَلَم مبارزه با استکبار از دست دانشجویان نمی‌افتد

نخستین شماره ماهنامه خبری پژوهشی پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

پربازدید ها

سومین دوره آزمون ملی قانون اساسی برگزار می‌شود

آزمون ملی قانون اساسی چیست؟

«حتی اعدام هم برای اینها کم است»

الزامات و بایسته‌های اصلاح ساختار بودجه

برگزاری نشست علمی«لایحه بودجه ۱۴۰۴ و پی‌ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه» در پژوهشکده شورای نگهبان

نشست علمی«ظرفیت‌های شورای نگهبان و هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام در اصلاح ساختار بودجه با نگاهی بر لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور»

دکتر مولابیگی: قانون اساسی کشورمان مبتنی بر جهان‌بینی اسلامی است و اقتباسی نیست

دکتر طحان‌نظیف: «قانون اساسی» محور تعامل قوا و سند انسجام ملی است

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه شهید باهنر کرمان

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه الزهرا (س)