نام پدر: علی
تاريخ و محل تولد: ۱۳۱۰ - اصفهان
تحصيلات: اجتهاد
دوره عضويت: دوم، چهارم ، پنجم و ششم
سوابق: رئيس دفتر حضرت امام (ره) در قم، عضو مجلس خبرگان قانون اساسي، عضو مجلس خبرگان رهبري، نماينده مجلس شوراي اسلامي، رئيس قوه قضاييه، رئيس دادگاه انقلاب اسلامي قم و باختران، عضو موسس و دبير جامعه مدرسين حوزه علميه قم، عضو جامعه روحانيت مبارز تهران، امام جمعه موقت تهران، عضو هيأت امناي حوزه علميه شهيد شاه آبادي و عضو هيأت امناي دانشگاه فاطميه قم. |
|
فعالیتهاى علمى و فرهنگى:
زندگى آیت الله یزدى، همواره با تلاشها و دغدغه هاى علمى و فرهنگى همراه بوده است. بخشى از این تلاشها در قالب سخنرانیها و تدریسها تبلور یافته است که اغلب، اساسىترین مباحث اسلام و تشیع در آن مورد مداقه قرار گرفته است و تا هم اکنون نیز ادامه دارد. بخش دیگر آن نیز در قالب مقالات و کتب مفیدى است که جوانان و طالبان علم را از معارف والاى مکتب تشیع بهرهمند مى سازد. ایشان نخستین مقاله هاى خود را در نشریه «حکمت» به چاپ رساند. از جمله کتب ایشان که در زمان طاغوت به چاپ رسید، کتاب «گمشده شما» بود که چاپ آن باعث شد فردى به نام «مردوخ» به بهانه آن تهمتهاى ناروایى را به ساحت تشیع ابراز دارد. این مسأله باعث شد که آیت الله یزدى تهمتهاى او را در کتابى با عنوان «پاسخ تهمتهاى مردوخ» پاسخ دهد که هر دو کتاب گمشده شما و پاسخ به تهمت هاى مردوخ مورد عنایت زعیم عالیقدر شیعه، حضرت امام خمینى (ره) قرار گرفت.
آیت الله یزدى در طول دوران مبارزه بر ضد رژیم شاهنشاهى، حتى در زمان تبعید، دست از نگاشتن در جهت تبیین معارف اسلامى برنداشت و تاکنون، کتابها و مقالات بسیارى را به چاپ رسانده اند که به برخى از آنها اشاره میکنیم:
کتابهای عربی:
اُسَسُ الایمان فى القرآن.
نبذٌ من المعارف الاسلامیه.
الولادة الاصطناعیّه للانسان.
حکم التماثیل.
من الذى بیده سهم الامام؟
رسالة فى القسامة
مسائل چهارگانه فوق به ضمیمه چند مسأله دیگر در یک مجلد با عنوان تسع رسائل فقهیه به چاپ رسیده است.
فقه القرآن (۴ جلد)؛ این اثر در دوران زندان و تبعید جمع آورى گردید که پس از انقلاب تنظیم و چاپ شد. هم اینک نیز به عنوان محور بحث ایشان در جلسه درس مورد بررسى و تبادل نظر قرار مىگیرد. تاکنون دو جلد از این مجموعه که در برگیرنده روایات و فتاوى است چاپ و نشر گردیده است. همچنین ایشان تقریرات درس آیت الله بروجردى، امام خمینى(ره) و آیت الله اراکى را نیز نوشته اند.
قبسات من سورتی الحمد و القدر
الامامة و الولایه فی القرآن (تالیف گروهی)
رسائل فقهیه
کتاب القضاء فی شرح العروة الوثقی (۲ جلد)
ثلاث رسائل فقهیه
اُسس العقیدة فی الاسلام
آداب القضاء و احکامه
سلسلة بحوث اسلامیه فی الحقوق
دارالاسلام و دار الحرب
المسائل الثقافیه
کتابهای فارسی
ترجمه قرآن کریم
مجموعه مقالات انسان شناسى در مجله حکمت.
بشر و خداشناسى.
گمشده شما.
پاسخ تهمتهاى مردوخ.
حسین بن على را بهتر بشناسیم.
شرح قانون اساسى.
مجموعه مقالات در قانون اساسى در مجله نور علم.
تفسیر سوره حمد.
روان شناسی اسلامی
اسلام همگام با زمان
سیری در تاریخ حدیث
علی (ع) بر منبر وعظ
سازندگی محیط
انسان و خداشناسی
پایههای ایدئولوژی در اسلام
مسایل فقهی جدید
دنیا در نظر علی (ع)
چند نکته
ولایت فقیه
گفتارهای اخلاقی
چهل حدیث
توضیحات: در پی استعفای آقای صافی گلپایگانی در تیرماه ۱۳۶۷، آقای یزدی از سوی حضرت امام خمینی (ره) به جای وی به عضویت شورا درآمد. وی در سال ۱۳۶۸ به عنوان رئیس قوه قضائیه منصوب شد. پس از پایان خدمت در قوه قضائیه در سال ۱۳۷۸ مجددا به عضویت شورای نگهبان در آمد.
در تاریخ یازدهم آبان ۱۳۹۹ آیتالله یزدی به علت عوارض جسمی و کهولت سن از عضویت شورای نگهبان استعفا داد و حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در حکمی، آیتالله سیداحمد خاتمی را به جای ایشان به عضویت شورای نگهبان منصوب کردند.
آیتالله محمد یزدی پس از تحمل یک دوره بیماری، صبح روز چهارشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۹ در سن ۸۹ سالگی دعوت حق را لبیک گفت.