به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان به نقل از خبرگزاری رسا، آیت الله محمد مهدی شب زنده دار عضو فقهای شورای نگهبان در درس اخلاق خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد، با اشاره به فرازهای از دعای مکارم الاخلاق گفت: امام سجاد (ع) در لباس دعا و درخواست از خداوند متعال معارف بلند معنوی و الهی و همچنین راه سلوک به سعادتمندی دنیا و آخرت را بیان فرمودند.
وی افزود: حضرت از خداوند میخواهد که خدایا من را عزیز قرار بده و از تکبر دور کن و مرا بنده خودت قرار ده؛ گاهی ممکن است وقتی انسان عزیز میشود و شرافت پیدا میکند دچار تکبر و غرور شود، صفات خوبی مانند عزت و کسب علم داریم که اگر مدیریت نشود میتواند تکبر را در پی داشته باشد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت:، اما عالم باید توجه به این امور داشته باشد تا مبتلای به این مسائل نشود، از همین رو امام بلافاصله بعد از درخواست عزت از خدا میخواهد که دچار غرور نشود، بنابر فرمایش امام عزت ارزش و صفت بلند مرتبهای است که امام از خدا تقاضا میکند چرا که امام از خدا تقاضای امور بی ارزش نمیکند.
وی ادامه داد: انسان باید در مسیر الهی گام بردارد تا عزیز شود، عزت نقطه مقابل ذلت است، روایات فراوانی داریم که انسان را از مذلت نهی کرده و حرام است که مؤمن خود را ذلیل کند که این مذلت میتواند فردی یا اجتماعی باشد، گاهی شخص دست به کارهایی میزند یا رفتاری دارد که او یا جامعه مسلم در چشم مردم به ویژه غیر مسلمین ذلیل پنداشته میشوند.
آیت الله شب زنده دار ابراز داشت: اگر انسان سراغ کاری برود که نمیتواند از پس آن بر آید در واقع خود را خوار و ذلیل کرده است، عزت و این که انسان در چشمها بزرگ باشد یکی از ارزشهای مهم اسلامی است، اسلام میخواهد مؤمنان در جامعه عزیز باشند.
وی عنوان کرد: بر اساس این آموزه باید زندگی شخصی و اجتماعی خود را سامان دهیم، وقتی انسان از حدود امکانات خود به دلیل هواها و هوسها تجاوز کند دچار خفت میشود، امروز باید با قناعت زندگی را پیش ببریم و کرامت خود را حفظ کنیم.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با تأکید بر این که عزت مؤمنان در همه امور شخصی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی باید رعایت شود، خاطرنشان کرد: اگر امام راحل و رهبر معظم انقلاب یکی از ارکان نظام و انقلاب را عزت بیان میکنند ریشه قرآنی و روایی دارد.
وی اضافه کرد: بر اساس آموزههای اسلام از نظر اقتصادی هم باید در دنیا عزیز باشیم نه این که دستمان به سوی دیگران دراز باشد و دچار مذلت شویم، باید به چیزهایی که سبب عزت میشود اهتمام کرده و از چیزهایی که مذلت را به دنبال دارد پرهیز کنیم.
آیت الله شب زنده دار با بیان این که باید عزت را از خداوند متعال طلب کنیم، گفت: در کنار این دعا و درخواست باید به راهکارهای رسیدن به عزت عمل شود، یکی از مسائلی که سبب عزت انسان میشود این است که در برابر معصیت صبوری و شکیبایی به خرج دهد.
وی افزود: این صبر در شرایط امروز خیلی مشکل و سخت است، اما اگر در برابر معصیت صبر کرد در پیشگاه الهی و اولیای الهی عزت پیدا میکند؛ امیرمؤمنان میفرماید قناعت و اطاعت الهی انسان را عزیز میکند که البته این فرمایش به معنای تنبلی انسان نیست، انسان با همان مقدار درآمدی که دارد باید زندگی کند و قناعت داشته باشد، نباید مدام به دنبال تعویض لباس، وسایل زندگی و رفاههای غیر ضروری بود.
عضو فقهای شورای نگهبان با اشاره به روایتی از رسول گرامی اسلام (ص) اظهار داشت: عامل دیگر عزت آفرین برای انسان عفو و گذشت است، در زندگی خانوادگی و اجتماعی ناملایماتی پیش میآید و حضرت فرمود اگر کسی عفو کند و بگذرد عزیز خواهد شد.
وی ادامه داد: باگذشت میتوان جلوی بسیاری از مشکلات بزرگتر را گرفت، البته اگر ضربه به حقوق مردم، اسلام و ارزشها باشد نمیتوان گذشت کرد، اما در جایی که شخصی است باید گذشت کرد که سیره اهل بیت (ع) و بزرگان بوده است؛ اگر انسان از ستمهایی که به او میشود بگذرد، با کسانی که نامهربانی میکنند خوبی داشته باشد و با کسانی که قطع رابطه میکنند ایجاد ارتباط کند دارای عزت میشود.
انتهای پیام/