کد خبر: ۷۷۳۸
تاریخ انتشار: ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۶:۲۰- 21 May 2021
دکتر طحان‌نظیف:

شورای نگهبان بر اساس قانون و ضوابط شرعی حکم می‌کند/ در شورای نگهبان مصلحت‌سنجی و اعمال سلیقه نمی‌شود

عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: در شورای نگهبان ضابطه حاکم است و به هیچ وجه اعمال سلیقه نمی‌شود؛ در مورد انتخابات ریاست جمهوری، ما فقط نگاهمان به مر قانون است.

شورای نگهبان بر اساس قانون و ضوابط شرعی حکم می‌کند/ در شورای نگهبان مصلحت‌سنجی و اعمال سلیقه نمی‌شود

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای نگهبان، دکتر هادی طحان‌نظیف عضو حقوقدان شورای نگهبان با حضور در برنامه «قرن جدید» سایت آپارات به پرسش‌های مطرح شده پاسخ داد که اهم اظهارات وی به شرح زیر است؛

* مراحل پنج‌گانه تمدن نوین اسلامی توسط رهبر معظم انقلاب ترسیم شده است که ما باید در قرن جدید مراحل باقی‌مانده از آن را تکمیل کنیم.

* ما برخی ساختارها را در ابتدای انقلاب داشته‌ایم و در آن زمان کارآمد هم بوده‌اند، اما امروز پاسخگوی نیازهای ما نیستند اهداف تغییر نکرده است اما طرق و اقتضائات تغییر کرده‌اند. در این جاها است که ما نیاز به اصلاح و تحول داریم.

* ما قرار است که اسلام را در شئون مختلف کشور پیاده کنیم و امروز باید بررسی کنیم که در این زمینه چه میزان توفیق داشته‌ایم، ما باید نگاه کنیم که بعد از ۴۰ سال قوانین و ساختارهای ما چقدر به اسلام نزدیک است و وقتی بررسی می‌کنیم می‌بینیم که در برخی از حوزه‌ها نگاه، نگاه حداقلی بوده است و به تعبیری نگاه عدم مغایرت با شرع بوده است و نگاه انطباقی و حداکثری نبوده است.

* شورای نگهبان حتماً علاقه دارد که به این سمت حرکت کند اما بعضی از موضوعات چند وجهی هستند، مثلاً حوزه‌های علمیه باید به این موضوع ورود کنند و نگاه‌شان را تغییر دهند، این مطالبه را مقام معظم رهبری سال‌ها قبل، از حوزه‌های علمیه مطرح کرده بودند؛ حوزه‌های علمیه باید درگیر این مسائل باشند.

* ممکن است در جایی نیاز شود که قانون اساسی را اصلاح کنیم این هیچ اشکالی ندارد من احساس می‌کنم، از موضوع اصلاح قانون اساسی تابو ساخته شده است. اصلاحات طبیعتاً در ادبیات من یک اصلاحات رو به جلو است. ما نمی‌خواهیم به عقب برگردیم، ما می‌خواهیم یک گام به جلو پیش برویم و ما دنبال تضمین اسلامیت نظام هستیم.

* گاهی وقت‌ها وقتی چند مصوبه را جدا بررسی می‌کنیم می‌بینیم هیچکدام خلاف شرع و قانون اساسی نیستند اما وقتی همه اینها با هم انجام می‌شوند مغایرت با قانون اساسی یا شرع پیدا می‌کنند، باید سیستماتیک و نظام‌مند به این موضوعات نگاه کرد. یک تمدن شاخصه‌هایی دارد که اجزائش باید با هم به صورت شبکه‌ای قابل جمع و سازگار باشند.

* وقتی مصوبه‌ای از طریق مجلس به ما ارسال می‌شود ما برای بررسی آن، جلسه تشکیل نخواهیم داد تا بازوهای مشورتی و تخصصی ما درباره آن اظهارنظر کنند و این بازوهای مشورتی، پژوهشکده و مجمع مشورتی فقهی شورای نگهبان هستند که به لحاظ قانونی و فقهی مشورت‌های تخصصی می‌دهند.

* شورای نگهبان مصلحت‌سنجی نمی‌کند و بر اساس قانون و ضوابط شرعی حکم می‌کند.

* مصلحت به معنای فقهی‌اش در شورای نگهبان مد نظر فقها قرار دارد اما اگر با در نظر گرفتن آن هم، باز با مصوبه شورای نگهبان مخالفت شود، مرحله دیگری وجود دارد و آن هم مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

* در شورای نگهبان ضابطه حاکم است و به هیچ وجه اعمال سلیقه نمی‌شود و تأکید همه اعضاء بر اجرای مر قانون است.

* در مورد انتخابات ریاست جمهوری، ما فقط نگاهمان به مر قانون است و در این‌باره قانون اساسی همه چیز را مشخص کرده است و ما چیزی را به این موارد نمی‌توانیم اضافه یا کم کنیم.

* رئیس‌جمهور باید برای اداره کشور برنامه داشته باشد، امروز مهمترین چالش جمهوری اسلامی چالش کارآمدی است، مردم اگر کارآمدی را حس نکنند ممکن است سرمایه اجتماعی نظام و مشروعیت نظام دچار خدشه شود. کسی باید انتخاب شود که بتواند عنصر کارآمدی را نمایان کند.

* شورای نگهبان از شکست یا پیروزی هیچ فرد یا گروهی خوشحال یا ناراحت نمی‌شود، البته خوشحال می‌شود که کسی با تمامی اوصاف قانون اساسی کار را در دست بگیرد.

* در باب تأثیر گفتمان دولت جوان حزب‌اللهی بر روند شورای نگهبان باید گفت که در بعضی موارد حس می‌شود که این پوست‌اندازی لازم است که در مدیریت کشور انجام شود؛ اما در هر صورت اگر ما شرط لازم را جوانی بدانیم شرط کافی جوانی نیست.

* اگر جوانی بود که در کنار جوانی‌اش عنصر تخصص، کارآمدی و مدیر و مدبر بودن را داشته باشد، شورای نگهبان توجه و بررسی خواهد کرد.

فیلم کامل گفتگو با دکتر طحان نظیف را در زیر مشاهد کنید:

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

کتاب نظارت اساسی تطبیقی به نمایشگاه کتاب رسید

اجرای برنامه پنج‌ساله دوم حوزه‌های علمیه براساس پیام تاریخی رهبر معظم انقلاب

«ولایت فقیه» دژ مستحکم انقلاب در برابر دشمنان/ حوزه‌های علمیه سرمایه اسلام، تشیع و ایران اسلامی هستند

تبریک دکتر طحان‌نظیف به‌مناسبت میلاد امام رضا (ع)

حوزه و روحانیت بدون مردم هیچ است

تشکیل جمهوری اسلامی یکی از برکات حوزه علمیه قم است

وظیفه حوزویان شناخت و عمل به منشور رهبر انقلاب است/ لزوم صیانت از حوزه دربرابر هجمه‌های داخلی و خارجی

حکم فقهی رمزارز همانند پول کاغذی است

شماره پنجم و ششم اساسنامه منتشر شد

حضور پژوهشکده شورای نگهبان با ۴۰ اثر جدید در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

پربازدید ها

دکتر صادقی‌مقدم: انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری همزمان با انتخابات شورا‌ها در اردیبهشت ۱۴۰۵ برگزار می‌شود

دکتر پروین: تقویت شورا‌ها به معنای گسترش دموکراسی مشارکتی است

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

آیت‌الله جنتی: حادثه بندر شهید رجایی همه را داغدار کرد؛ همدلی مردم ایران تحسین برانگیز بود/ بدون اغماض با هرگونه قصور و تقصیری در این باره برخورد شود

نباید سنت‌های کارآمد حوزه که قرن‌ها دارای نتایج درخشان بوده را فراموش کرد

پیام تسلیت سخنگوی شورای نگهبان در پی حادثه بندرعباس

پیام سخنگوی شورای نگهبان به مناسبت میلاد حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها و روز دختر

برگزاری پنجمین پیش‌نشست همایش بین‌المللی «حقوق ملت و آزادی‌های مشروع»

حوزه علمیه خدمتگزار انقلاب و مردم است

مطرح شدن انقلاب اسلامی ایران به‌عنوان یک پدیده بی‌بدیل جهانی، ثمره مجاهدت حوزه و عالمان دینی است