کد خبر: ۱۰۸۰۲
تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۲- 04 March 2025
وزیر علوم:

حقوق ملت، ستون فقرات قانون اساسی است

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: قانون اساسی، ستون فقرات یک نظام سیاسی می‌باشد و حقوق ملت، ستون فقرات قانون اساسی است.

حقوق ملت، ستون فقرات قانون اساسی است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، دکتر حسین سیمایی در نشست تبیین «همایش بین‌المللی حقوق ملت و آزادی‌های مشروع در منظومه فکری حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (مدظله‌العالی)» که صبح امروز (دوشنبه) با حضور دکتر کدخدایی رییس ستاد برگزاری همایش، دکتر طحان نظیف، دبیر علمی همایش و روسای دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های کشور به صورت حضوری و مجازی در سالن شهدای جهاد علمی این وزارت برگزار شد، اظهار داشت: مرحوم دکتر قاضی که از اساتید برجسته حقوق اساسی هستند، معتقد بودند «فصل حقوق ملت در قانون اساسی ایران، روح قانون است» و با توجه به این جایگاه و اهمیت قانون اساسی و فصل حقوق ملت، بیهوده نیست که شهروندان در همه جا، دولت‌ها را با فصل حقوق ملت بررسی و معیار داوری قرار می‌دهند.

وی افزود: بسیار باعث افتخار است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی در سال ۱۳۵۸ این فصل با ۲۳ اصل پیش‌بینی شده است. در پیشینه مطالعات دینی و اسلامی ما چنین حقوقی که به زبان حقوق مدرن ادا شده باشد، وجود نداشت. دکتر سیمایی تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب اشاره می‌کنند به اینکه ریشه قانون اساسی در جنبش مهم و بزرگ مشروطیت بوده و ایشان جنبش مشروطیت را با عظمت یاد می‌کنند در حالی که برخی از حقوقدانان اساسی، خیلی عنایتی به نهضت مشروطه ندارند.

حقوق ملت، ستون فقرات قانون اساسی است

وی افزود: بعضی از حقوقدانان اساسی به اهمیت و نقش مشروطه در قانون‌خواهی کمتر توجه کردند و بعد از یک دوره سکوت به انقلاب اسلامی می‌رسیم و برای من بسیار جای تعجب است که چگونه در مجلس بررسی قانون اساسی، فصل حقوق ملت به راحتی به تصویب می‌رسد با توجه به آنکه پیشینه مطالعات دینی کمتر بود. البته یکی از دلایل آن حضور شخصیت‌های بزرگ و برجسته‌ای از جمله مرحوم دکتر بهشتی در مجلس بودند و چه بسا به تصویب رسیدن این فصل و این اصل‌های مترقی را مدیون ایشان هستیم.

وزیر علوم با اشاره به عنوان همایش «همایش بین‌المللی حقوق ملت و آزادی‌های مشروع در منظومه فکری حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (مدظله‌العالی)» گفت: در عنوان همایش، هم حقوق ملت و هم آزادی ذکر شده است و می‌توان گفت آزادی، ذکر خاص است که بعد از عام آمده است و در این همایش، گویا آزادی‌ها اهمیت بیشتری نسبت به سایر حقوق دارند.

وی افزود: میل به آزادی، هم ریشه در عقلانیت دارد و هم ریشه در حیوانیت؛ به دلیل اینکه حتی یک پرنده در قفس هم به هر طرف می‌کوبد تا آزاد شود و معلوم می‌شود آن بُعد حیوانی هم آزادی را می‌خواهد، اما آزادی اخلاقی و سیاسی، ناشی از بُعد عقلی و فطری انسان است. وزیر علوم در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: در دیدگاه‌های مقام معظم رهبری وقتی که مبنا و منشا مشروعیت آزادی را مطالعه می‌کنید، می‌بینید که بین دیدگاه ایشان و نظریه حقوق طبیعی، سازگاری است و ایشان آزادی را یک امر فطری و الهی می‌دانند که یکی از قرائت‌های حقوق طبیعی است.

وی به فرمایشات مقام معظم رهبری در بیان آزادی در ابعاد مثبت و منفی اشاره کرده و افزود: آزادی منفی به معنای رفع موانع است و آزادی مثبت به این معناست که دولت و حکومت باید زمینه رشد و تعالی انسان‌ها را فراهم کنند.

وزیر علوم اظهار امیدواری کرد که در این همایش بتوانیم آرزوی دیرینه ملت ایران که در نهضت مشروطه به درستی محقق نشد و در انقلاب اسلامی تعالی و تکامل یافت را تبیین کنیم.

دکتر سیمایی با اشاره به روز قانون اساسی در کشور اظهار داشت: لازم است تا ۱۲ آذرماه سال آینده که روز قانون اساسی است، طی یک برنامه‌ریزی در همه دانشکده‌های حقوق دانشگاه‌های کشور متولی نشست‌هایی با عنوان قانون اساسی با محوریت «همایش بین‌المللی حقوق ملت و آزادی‌های مشروع در منظومه فکری حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (مدظله‌العالی)» باشیم.

وی در خاتمه خواستار همکاری جدی روسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌ها با ستاد و دبیر همایش بین‌المللی حقوق ملت و آزادی‌های مشروع در منظومه فکری مقام معظم رهبری شد و افزود امیدوارم با کمک هم شاهد برگزاری همایشی آبرومند، پربار و غنی باشیم و همچنین تدابیری اندیشیده شود که مقالات برگزیده این همایش در مجلات علمی معتبر منتشر شود.

گفتنی است همایش بین‌المللی حقوق ملت و آزادی‌های مشروع در منظومه فکری حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (مدظله‌العالی)، ۱۲ آذرماه ۱۴۰۴ همزمان با روز ملی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برگزار خواهد شد

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

تجلیل دبیر شورای نگهبان از خدمات و تلاش‌های شهید رئیسی/حماسه‌های دفاع مقدس مظهر خودباوری جوانان است

عمل به الگوی مدیریتی شهید رئیسی نیاز امروز و فردای جامعه ماست

بررسی «طرح اصلاح جزء ۳ بند «ب» ماده ۱۰۶ قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران» در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

پژوهشکده شورای نگهبان می‌تواند با انتشار کتب مناسب، کمبود منابع واحد‌های درسی رشته حقوق را جبران کند

فیلم|نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

گزارش تصویری نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

سخنگوی شورای نگهبان خبر داد؛ تایید ۷ موافقتنامه بین‌المللی/ دفاع از حقوق مردم در بررسی ۲ استعلام دیوان عدالت اداری بازخوانی شد/ آیا انتخابات‌های ریاست‌جمهوری و مجلس همزمان برگزار می‌شود؟

لایحه سند الحاقی ارزیابی اثرات زیست‌محیطی فرامرزی الحاقی به معاهده چهارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر تایید شد

طرح استفساریه جزء ۱۳ بند ب ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده تایید شد

پربازدید ها

اجرای برنامه پنج‌ساله دوم حوزه‌های علمیه براساس پیام تاریخی رهبر معظم انقلاب

دکتر صادقی‌مقدم: طرح برگزاری همزمان انتخابات‌های مجلس و ریاست‌جمهوری در دست بررسی است

آقای سخنگو در نمایشگاه کتاب هم خواستار مطالعه قانون اساسی شد/ روایتی از گشت و گذار ۵ ساعته در غرفه‌ها؛ از حضور در یک رونمایی کتاب تا گفت‌و‌گو با مردم و رسانه‌ای‌ها

گزارش تصویری بازدید سخنگوی شورای نگهبان از نمایشگاه کتاب تهران

دکتر طحان‌نظیف از نمایشگاه «به گزارش تهران تایمز» بازدید کرد/ بازخوانی نقش آیت‌الله جنتی در ماندگاری یک روزنامه انگلیسی‌زبان

دکتر مولابیگی در نمایشگاه کتاب تهران حضور یافت/ بازدید از غرفه‌ها و گفت‌و‌گو با ناشران و اهالی کتاب

گزارش تصویری بازدید دکتر مولابیگی از نمایشگاه کتاب تهران

فیلم| بازدید دکتر طحان نظیف از نمایشگاه «به گزارش تهران تایمز...»

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

سخنگوی شورای نگهبان به «خانه روزنامه‌نگاران شهر» رفت/ دکتر طحان‌نظیف: نشست با رسانه‌ای‌ها شیرین و آموزنده است