کد خبر: ۱۰۹۲۵
تاریخ انتشار: ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۸- 07 May 2025
آیت‌الله مدرسی یزدی:

حکم فقهی رمزارز همانند پول کاغذی است

عضو مجلس خبرگان رهبری‌ گفت: همان شروطی که از سوی فقها در تحقق بیع ذکر شده است در رمزارزها هم وجود دارد یعنی هم مالیت دارد و مقدورالتسلیم و عین و ... است.

حکم فقهی رمزارز همانند پول کاغذی است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان به نقل از خبرگزاری تسنیم از قم، آیت‌الله محمدرضا مدرسی یزدی عضو مجلس خبرگان رهبری، در کمیسیون فقه همایش صدمین سال‌گشت بازتأسیس حوزه علمیه که در مدرسه علمیه امام کاظم (ع) برگزار شد، گفت: از مباحثی که فقه معاصر متصدی طرح آن است فقه رمزارز‌ها است؛ اگر فرض کنیم تعدادی از افراد ماده شیمیایی درست کنند که فقط در برابر نور آفتاب به صورت خاص نمایان شود و تهیه ابزار و مواد و ترکیب آن آنقدر سخت باشد که فقط همین گروه می‌توانند آن را بسازند و شرط کنند. ما در ازای دریافت پول و یا شی‌ء دیگر حاضریم آن را به دیگران بدهیم.

وی ادامه داد: بنابراین هر جا بیع قرار باشد محقق شود باید شروطی که فقها گفته‌اند وجود داشته باشد؛ مثلا مال و معلوم و عین و ... باشد؛ حال آیا در مثال فوق این شروط بیع وجود داشت؟ این گروه بر اساس یک قرار ارتکازی، ماده تولیدی خود را در ازای پول و یا مال دیگری به دیگران می‌دهند، بنابراین مالیت دارد؛ غرر ندارد و مجهول هم نیست و مقدور التسلیم هم هست، زیرا می‌توان تحویل مشتری داد.

آیت‌الله مدرسی یزدی با بیان اینکه پول‌های کاغذی هم همین حالت را دارد، زیرا رسما دولت‌ها اعلام کرده‌اند ما چیزی در ازای آن نمی‌دهیم و در قانون جدید هم هیچ پشتوانه ندارد، افزود: این البته کنترل‌شده است و فقط توسط بانک مرکزی چاپ می‌شود و، چون چاپ آن عواقب شدیدی دارد و به صرفه هم نیست لذا کسی سراغ آن نمی‌رود.

عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه الان بیشتر کشور‌ها در ازای پول، پشتوانه طلا و ... قرار نمی‌دهند، تصریح کرد: رمزارز‌ها برای تولید نیازمند رایانه است و دستورالعمل بسیار پیچیده و پیشرفته دارد و خاصیت آن این است که به واسطه تلاش‌های خاص، فرد می‌تواند آن را تولید کند و کار هر کسی نیست و نیازمند هزینه بالاست. رمزارز آنقدر رایج شده است که امروز مردم آن را مانند پول کاغذی می‌دانند لذا مالیت دارد. رمزارز علامتی است که فقط افراد خاص می‌توانند آن را تولید کنند و شرایطی دارد که همه می‌توانند به آن اعتماد کنند.

عضو فقهای شورای نگهبان با تاکید بر اینکه در مورد عینیت رمزارز تردید‌هایی وجود دارد، گفت: بنده بر حسب تتبع و استنباطی که داشته‌ام معتقدم لازم نیست مبیع حتما عین باشد بلکه اگر چیزی باشد که هویت مستقل دارد مانند امتیاز آب و برق و ... و هویت آن قابل انتقال به دیگران باشد می‌تواند مورد بیع و مبیع باشد. مقدور التسلیم و معلوم المقدار و طلق هم که از شروط بیع است در آن وجود دارد.

استاد فقه و اصول حوزه علمیه با بیان اینکه برخی می‌گویند تحصیل بیت‌کوین و یا رمزارز‌های دیگر، قمار است، اضافه کرد: قائلان به این مسئله می‌گویند این کار مستلزم باخت و برد است و برخی متضرر می‌شوند؛ در قضیه بیت کوین، تعداد زیادی تراکنش باید در یک دفتر کل ضبط و مهر و موم شود تا جایی که اصلا برای هیچ کسی حتی خود طرف قابل دسترسی نباشد و بعد مقداری بیت‌کوین به برخی افراد از طرف دستگاه داده می‌شود لذا این را گفته‌اند قمار است ولی بنده معتقدم این طور نیست، زیرا قمار یک امر قراردادی بین افراد است، ولی در اینجا دستگاه بیت‌کوین به فرد می‌دهد و هر کسی سبقت گرفت مقداری دریافت خواهد کرد و قراری بین افراد نیست؛ شبهه دیگر اینکه گفته‌اند حاکمیت باید آن را به رسمیت بشناسد ولی حتی پول هم لازم نیست که دولت اعم از اسلامی و غیراسلامی آن را بپذیرد.

آیت‌الله مدرسی یزدی افزود: رمزارز هیچ فرقی با پول کاغذی ندارد و فقط با فناوری خاصی انجام می‌شود؛ الان رمزارز‌ها این طور نیستند که فقط از طریق شبکه یکتا به یکتا کار کند بلکه صرافی‌ها هم آن‌را در ازای رمزارز‌ها و یا پول‌های دیگر خرید و فروش می‌کنند و بین آنان معتبر است.

انتهای پیام /

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

اجرای برنامه پنج‌ساله دوم حوزه‌های علمیه براساس پیام تاریخی رهبر معظم انقلاب

«ولایت فقیه» دژ مستحکم انقلاب در برابر دشمنان/ حوزه‌های علمیه سرمایه اسلام، تشیع و ایران اسلامی هستند

تبریک دکتر طحان‌نظیف به‌مناسبت میلاد امام رضا (ع)

حوزه و روحانیت بدون مردم هیچ است

تشکیل جمهوری اسلامی یکی از برکات حوزه علمیه قم است

وظیفه حوزویان شناخت و عمل به منشور رهبر انقلاب است/ لزوم صیانت از حوزه دربرابر هجمه‌های داخلی و خارجی

حکم فقهی رمزارز همانند پول کاغذی است

شماره پنجم و ششم اساسنامه منتشر شد

حضور پژوهشکده شورای نگهبان با ۴۰ اثر جدید در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

باید معارف دینی خود را به دنیا برسانیم

پربازدید ها

چهل‌وهفتمین شماره فصلنامه دانش حقوق عمومی منتشر شد

دکتر صادقی‌مقدم: انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری همزمان با انتخابات شورا‌ها در اردیبهشت ۱۴۰۵ برگزار می‌شود

دکتر پروین: تقویت شورا‌ها به معنای گسترش دموکراسی مشارکتی است

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

آیت‌الله جنتی: حادثه بندر شهید رجایی همه را داغدار کرد؛ همدلی مردم ایران تحسین برانگیز بود/ بدون اغماض با هرگونه قصور و تقصیری در این باره برخورد شود

نباید سنت‌های کارآمد حوزه که قرن‌ها دارای نتایج درخشان بوده را فراموش کرد

پیام تسلیت سخنگوی شورای نگهبان در پی حادثه بندرعباس

پیام سخنگوی شورای نگهبان به مناسبت میلاد حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها و روز دختر

حوزه علمیه خدمتگزار انقلاب و مردم است

مطرح شدن انقلاب اسلامی ایران به‌عنوان یک پدیده بی‌بدیل جهانی، ثمره مجاهدت حوزه و عالمان دینی است