به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، آیتالله صادق آملیلاریجانی عضو فقهای شورای نگهبان و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به مناسبت چهلمین سالروز تأسیس شورای نگهبان، با بیان اینکه شورای نگهبان بر اساس قانون اساسی وظایف متعددی را بر عهده دارد، گفت: یکی از مهمترین وظایف شورای نگهبان مربوط به مطابقت مصوبات مجلس شورای اسلامی با موازین شرع و قانون اساسی است.
وی افزود: خود همین تطبیق مصوبات با موازین شرع و قانون اساسی، باب موسعی است برای کارهای تحقیقی و علمی که بحمدالله شورای نگهبان از بدو تأسیس با حضور فقهای ارزشمند حوزههای علمیه و حقوقدانهای برجسته تا حد زیادی توانستهاند این وظیفه را انجام بدهند؛ اما در عین حال هنوز جا برای ارتقاء وجود دارد.
عضو فقهای شورای نگهبان ادامه داد: بحثهای مهمی در حوزههای فقهی و حقوقی وجود دارد که شورای نگهبان میتواند با ارتقاء در سطح بررسیها، نسبت به اینگونه مسائل نظرات بهتری را ارائه کند.
آیتالله آملیلاریجانی با بیان اینکه یکی دیگر از وظایف شورای نگهبان نظارت بر انتخابات ریاستجمهوری، مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و همهپرسی است، گفت: مستندات قانونی هرکدام از این انتخاباتها فرق دارد؛ برخی از مستندات در قانون اساسی ذکر شده و برخی نیز مصوب مجلس شورای اسلامی یا مجلس خبرگان رهبری است که خود همینها نیز قابلیت ارتقاء و توسعه دارند.
وی افزود: در بحث انتخابات با شرایطی که قانون برای کاندیداها مقرر کرده است، میطلبد با دقت بیشتری نظامات جدیدی تأسیس شود تا بر اساس آن شورای نگهبان، بتواند وظایف خودش را دقیقتر انجام دهد.
وی با تأکید بر اینکه شورای نگهبان تا به حال وظایف قانونی خود را با دقت انجام داده است، افزود: با این توصیف که هم فقها و هم حقوقدانان شورای نگهبان تلاش خود را در اجرای قانون انجام دادهاند، اما این موضوع منافاتی با این ندارد که سطح بررسیها، دقتها و ابزارهایی که برای بررسی نیاز است، ارتقاء پیدا کند؛ لذا لازم است تلاشهای جدیدی صورت گیرد.
آیتالله آملیلاریجانی خاطرنشان کرد: شورای نگهبان بحمدالله کارهایی که در زمینه نظارتها به خصوص در مطابقت مصوبات مجلس با موازین شرع و قانون اساسی داده است، دقتهای بسیار بالایی بوده است که إنشاءالله اگر این کارها مستندسازی شده و مذاکرات شورای نگهبان تنقیح و در اختیار محققین قرار گیرد، سرمایه بسیار بزرگ علمی است و امیدواریم که در این مسیر شورای نگهبان بتواند مسیر تکامل خودش را طی کند.
عضو فقهای شورای نگهبان گفت: این شورا، نهاد بسیار مهمی برای نظام جمهوری اسلامی ایران است که إنشاءالله پشتوانهای هم برای اعتماد ملت به جمهوری اسلامی ایران باشد.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار صدا و سیما که پرسید برخیها انتقاد میکنند شورای نگهبان در کارها مصلحتاندیشی میکند، پاسخ داد: گمان نمیکنم که اینطور باشد؛ در سالیان متمادی که در شورای نگهبان بودهام، میتوانم بگویم که کمترین مصلحتاندیشی در آن صورت گرفته است چراکه تلاش شورا چه در بحث نظارت بر انتخابات و چه در بحث انطباق مصوبات مجلس با موازین شرع و قانون اساسی، این بوده که بر اساس قانون و مقررات عمل کند.
آیتالله آملی لاریجانی در پاسخ به این سئوال که شورای نگهبان با توجه به فرمایش رهبر معظم انقلاب باید انقلابی باشد، عملکردش باید به چه نحو باشد، گفت: فهم حکومت و نظام جمهوری اسلامی، فهم خاصی را میطلبد؛ اصلاً نگاه حکومتی به فقه، حقوق و قانون، نگاه خاصی است و اینکه انقلاب اسلامی مبتنی بر ارزشهای بسیار متعالی است؛ لذا فهم و عمل به این ارزشها، این نهاد را یک نهاد انقلابی میکند.
وی افزود: شورای نگهبان تاکنون انقلابی عمل کرده است، اما همانطور که گفته شد سیر تکامل برای هر نهادی وجود دارد؛ ارزشهایی که انقلاب اسلامی بر اساس آن صورت گرفته که ارزشهای الهی و معنوی است، مخصوصاً بحث معنویت و عدالت که درجاتی دارد، اگر ما هرچه بیشتر به اینها عمل کنیم، طبیعتاً نهاد شورای نگهبان انقلابیتر هم خواهد شد.
عضو فقیه شورای نگهبان در پاسخ به این پرسش که آیا شورای نگهبان جناحی عمل میکند، گفت: خیر، این حرف حتماً صحیح نیست؛ این مسأله درست است که هر انسانی ممکن است گرایشاتی داشته باشد، اما من میتوانم شهادت بدهم فقهایی که در شورای نگهبان هستند، بودند و یا به رحمت خدا رفتهاند که شاهد کارها و رسیدگیهای آنها چه در بحث انتخابات و چه در بحث انطباق مصوبات مجلس با شرع و قانون اساسی بودهام، واقعاً سلایق خودشان را دخالت ندادند.
وی افزود: طبیعی است که انسانها دارای سلایق باشند، اما آیا در رسیدگیها این مسأله را دخالت میدهند یا خیر؛ من تا آنجایی که شاهد بودم فقها و حقوقدانان شورای نگهبان، انسانهای متدینی بودند و هستند که در مواضع و ارزشهای الهی، انقلابی و عدالت محکم ایستادگی کردند و اینگونه نبوده که برای سلایق خودشان حق کسی را تضییع کنند.
انتهای پیام/