به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان دکتر کدخدایی صبح امروز شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانهها، در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه «شورای نگهبان برای رفع نگرانی برخی از احزاب و گروهها درمورد انتخابات چه اقدامی میکند؟» گفت: ما موظف نیستیم نگرانی افراد را برطرف کنیم، شورای نگهبان مکلف به رعایت قانون است؛ بنابراین ما بر اساس قانون عمل میکنیم و کوتاه نمیآئیم.
وی در پاسخ به این سوال که «شورای نگهبان با چه مراحلی از رایانهای شدن انتخابات موافقت کرده است؟»، گفت: شورای نگهبان با سه مرحله "ثبتنام کاندیداها"، "استعلام از مراجع چهارگانه" و "تجمیع نهایی آرا" به صورت رایانهای موافقت کرده است.
وی ابراز امیدواری کرد که با توجه به موافقت شورای نگهبان، وزارت کشور با اقدامات اجرایی مناسب بتواند مراحل مذکور را به صورت رایانهای انجام دهد.
سخنگوی شورای نگهبان تأکید کرد که این شورا با مرحله دیگر انتخابات (سیستم آنلاین رأیگیری) مخالفت قطعی کرده است اما به وزارت کشور اجازه داده که به موازات سیستم سنتی، سیستم رایگیری به روش آنلاین را به عنوان یک تجربه برای استفاده در انتخاباتهای بعدی آزمایش کند.
کدخدایی در خصوص موافقت شورای نگهبان با شمارش رایانهای آرای انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه تهران، ری، اسلامشهر و شمیرانات با اشاره به جلسات متعدد کارشناسان وزارت کشور و شورای نگهبان در این خصوص گفت: با همکاری کارشناسان رایانهای شورای نگهبان با وزارت کشور و مساعدتهای همکاران فنی شورا به بخش فنی وزارت کشور، نرمافزار شمارش آرای تهران به شورای نگهبان قرار است اواسط دیماه به شورای نگهبان ارائه شود، اما تایید نهایی شمارش آراء تهران، منوط به تحقق دو شرط دیگر یعنی "تهیه زیرساختها" و "آموزش نیروی انسانی مورد نیاز" شده است.
وی اعلام کرد که شورای نگهبان برای تحقق شروط مذکور تا پایان بهمن ماه مهلت داده است و چنانچه وزارت شکور شروط مذکور را تامین کند، شمارش رایانهای آراء حوزه انتخابیه تهران، ممکن است.
سخنگوی شورای نگهبان ابراز امیدواری کرد با تلاشهایی که وزارت کشور برای تأمین نظر شورای نگهبان در خصوص رایانهای شدن شمارش آراء حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر میکند، به احتمال زیاد این موافقت از سوی شورای نگهبان تحقق یابد.
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص سن رایدهندگان در انتخابات مجلس شورای اسلامی و میاندورهای مجلس خبرگان گفت: طبق اصلاحیه قانون، سن رایدهندگان در انتخابات مجلس شورای اسلامی 18 سال و طبق مصوبه دومین اجلاس دوره چهارم مجلس خبرگان، سن رایدهندگان در انتخابات خبرگان نیز به 18 سال افزایش یافته است.
به گفته کدخدایی در انتخابات 24 اسفند، کسانی که 18 سال داشته باشند میتوانند در هر دو انتخابات رأی دهند.
سخنگوی شورای نگهبان آمار واجدین شرایط رأی در انتخابات 24 اسفند را مطابق آمارهای رسمی زیر 43 میلیون نفر اعلام کرد و در عین حال گفت: منتظر ارایه آمار دقیق واجدین شرایط رایدادن از سوی وزارت کشور هستیم.
سخنگوی هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات آمار 43 میلیون و700 هزار واجد شرایط رأیدادن در انتخابات 24 اسفند از سوی سازمان ثبت احوال کشور را صحیح ندانست و گفت: واجدان شرایط رای دادن در این دوره از انتخابات زیر 43 میلیون نفر هستند.
وی در خصوص اینکه آیا تایید صلاحیتها و استعلام از وضعیت نامزدها در این دوره از انتخابات تغییری کرده است یا خیر گفت: هیچ گونه تغییری در تایید صلاحیتها صورت نگرفته و مانند انتخاباتهای گذشته، ملاک اصلی، قانون است.
وی در پاسخ درباره تمهیدات اتخاذ شده برای جلوگیری از انتشار آمارهای متناقض پس از اتمام رأیگیری از سوی مجریان انتخابات گفت: آمارهایی را که دستگاههای اجرایی پس از اتمام رایگیری و شمارش آراء به صورت تدریجی به اطلاع مردم میرسانند، آمار خام بوده و طبق ضوابط عادی منتشر میشود بنابراین، این آمارها ملاک دقیقی نمیتواند باشد. آمار نهایی صندوقهای اخذ رأی باید توسط وزارت کشور به شورای نگهبان اعلام شود و چنانچه شورا آن را تایید کرد همان آمار، ملاک قطعی اعلام نهایی خواهد بود. امیدوارم با هماهنگیهای وزارت کشور با شورای نگهبان، قبل از تایید شورای نگهبان، آمارهایی را که احتمال تغییر آن داده میشود از سوی مجریان و دستگاههای اجرایی اعلام نگردد.
معاون اجرایی شورای نگهبان درباره نحوه حضور نمایندگان کاندیداها در روز رأیگیری تصریح کرد: قانون، اجازه داده است، در روز رایگیری تا پایان شمارش آراء، نمایندگان اشخاص حقیقی(نامزدها)، بدون دخالت در امر اجراء یا نظارت بر انتخابات، در شعب اخذ رای حضور داشته باشند و اگر مطلبی به ذهنشان میرسد می توانند به اطلاع داوطلب برسانند.