کد خبر: ۷۹۱۸
تاریخ انتشار: ۲۵ تير ۱۴۰۰ - ۲۰:۱۶- 16 July 2021
ویژه‌نامه "سخنگوی صادق و امین"-۹

آقای سخنگو

یک فعال سیاسی با اشاره به عملکرد 13 ساله سخنگوی سابق شورای نگهبان نوشت: ماحصل حضور 13 ساله دکتر کدخدایی در یکی از سخت‌ترین مناصب جمهوری اسلامی، کارنامه ای سرشار از تحولات، نوآوری ها و موفقیت‌هاست.

آقای سخنگو

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان به نقل از خبرگزاری فارس، سیدمهدی جوادی فعال سیاسی و رسانه ای در یادداشتی با عنوان «آقای سخنگو» به بررسی عملکرد 13 ساله عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان شورای نگهبان در جایگاه سخنگویی این شورا پرداخت.

در این یادداشت آمده است؛

«اگر از من بپرسید یکی از سخت ترین مناصب در کشور کجاست؟ خواهم گفت سخنگوی شورای نگهبان، سختی این جایگاه بخشی مربوط است به ماهیت عملکردی و وظایف شورا، در هر صورت رد یا تائید صلاحیت نامزدهای انتخاباتی مجلس، احراز یا عدم احراز صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری و تصویب یا عدم تصویب قوانین مجلس، همواره با طیف های موافق و مخالفی مواجه است که منتظرند جواب سوالات و نقدها را از زبان سخنگو بشنوند.

بخشی دیگر مرتبط با ساختار متکثر شوراست؛ در واقع تصمیمات شورای نگهبان برآمده از اجماع آراء 12 فرد با ادراکات مختلف و رویکردهای متفاوت است و گاهی رای خود سخنگو با تصمیمی که اعلام می کند همراه و هم‌عقیده نبوده است.

یکی دیگر از سختی های سخنگویی شورای نگهبان بازمی‌گردد به اتمسفر شورا؛ بسیاری از تصمیمات حاشیه‌ساز شورا که مرتبط با وظایف انتخاباتی است جنبه های عمومی ندارد و ناظر به حفظ آبرو و حیثیت افراد، واجد شرایط اعلامی نیست؛ مثل علل رد یا تائید صلاحیت افراد.

فضای غالب فقهی و حقوقی در شورا هم به صعب بودن کار رسانه ای در این نهاد افزوده است، ادبیات فقهی و حقوقی ادبیاتی ثقیل است که رسانه ای سازی و عامه فهم کردن آن نیاز به ساده‌سازی دارد، مجموع این شرایط باعث می شود تا کار در جایگاه سخنگویی شورای نگهبان کاری سخت باشد.

دیروز دکتر کدخدایی بعد از 13 سال سخنگویی شورا این جایگاه را به دکتر طحان نظیف واگذار کرد و این فرصت زمان مناسبی برای بررسی کارنامه عملکردی اوست. به زعم بسیاری از اهالی رسانه و چهره های سیاسی راست و چپ، کارنامه دکتر کدخدایی در مقام سخنگویی شورای نگهبان قابل دفاع و ممتاز بوده است.

ویژگی های شخصیتی دکتر کدخدایی که توام با متانت، حوصله و سعه صدر بود در کنار دانش وسیع او از حقوق عمومی و تسلط به جریان‌شناسی سیاسی کشور موجب شده بود تا در این 13 سال ارتباط وسیعی با اهالی رسانه، فرهنگ، هنرمندان و سیاسیون داشته باشد، دکتر کدخدایی در این مدت 13 ساله منشاء چندین اقدام شاخص و تحول در فضای اطلاع‌رسانی شورای نگهبان شد، او در دهه 80 توانست با نزدیک شدن به فضای رسانه ای و توسعه روابط با رسانه ها موجب شود تا شورای نگهبان از یک نهاد مبهم و غیرپاسخگو به نهادی در دسترس و پاسخگو بدل شود.

در دسترس بودن سخنگو برای خبرنگاران یکی از ویژگی های بارز دکتر کدخدایی در این سال ها بود. از دیگر اقدامات مهم دکتر کدخدایی تحول ساختاری و نهادی در پاسخگویی و ارتباط با رسانه های شورا بود. راه اندازی و تقویت سامانه هایی مثل سامانه ارتباط مردمی شورا، سامانه مردم‌ناظر، بازطراحی تشکیلات روابط عمومی و بکارگیری نیروهای رسانه ای جوان و کارآمد از جمله این موارد است.

توجه به بازسازی جایگاه شورای نگهبان در افکار عمومی با بهره گیری از شیوه های نوین رسانه ای از دیگر مقولاتی بود که بواسطه حضور ایشان در مقام سخنگویی شورا مورد توجه قرار گرفت. استفاده از بسترهای نوین اطلاع رسانی، قالب های هنری نظیر مستندسازی و توسعه حضور شورا بر بسترهای فضای مجازی از کارهای مهم سخنگو بود که در بستر ساختار سنتی شورا به نوعی ساختارشکنی به حساب می آمد، شاید یکی از بارزترین جلوه های همین مهم، حمایت و هدایت دکتر کدخدایی برای حضور حقوقدانان جوان پژوهشکده شورای نگهبان در فضای کلاب‌هاوس در ایام انتخابات بود که با استقبال زیادی مواجه شد،

حضور در رسانه های بین المللی از دیگر کارهایی بود که در سال های سخنگویی دکتر کدخدایی مورد توجه قرارگرفت، باتوجه به اینکه شورای نگهبان همواره آماج نقدها و حملات بود این حضور به ترمیم ذهنیت مخاطب خارج از کشور نسبت به کلیت فرآیندهای انتخاباتی و جموریت در نظام اسلامی کمک شایانی کرد.

یکی دیگر از ابتکارات دکتر کدخدایی در شورا، جلسات غیر رسمی با اصحاب رسانه و چهره های فرهنگی و هنری و فعالان فضای مجازی بر سر مصوبات و یا اقدامات خاص شورا نظیر بررسی صلاحیت ها در نزدیکی انتخابات ها بود؛ این نشست ها با هدفی دوسویه برگزار می شد، از سویی درصدد شنیدن نقدها در فضایی صمیمی بودند و از سوی دیگر تشریح جزییات اقدامات شورا، جلساتی که کمک می کرد تا شورا بتواند هم شنونده انتقادات باشد و هم در طراحی پیوست های رسانه ای برای اقدامات خود بکوشد،

دکترکدخدایی وسیع‌المشرب بود و جلسات متعددی را با گروه های سیاسی، چهره های فرهنگی و اصحاب رسانه از نگرش ها و گرایشات مختلف داشت و پر بیراه نیست اگر بگوییم یک تنه به اندازه یک سازمان حلقه واسط و مجرای ارتباطی شورای نگهبان با سیاسیون و آحاد اهالی فرهنگ و رسانه بود همین روحیه و منش موجب شده بود تا بتواند سرمایه اجتماعی را که هر از چندگاهی ناشی از مقتضای تصمیات شورا از دست می رفت را احیا کند.

در سال های اخیر دکتر کدخدایی نقش به سزایی در بازتعریف جایگاه شورای نگهبان داشت؛ بگونه ای که بسیاری او را "برند" شورای نگهبان می دانند.

او برای نزدیکی شورای نگهبان به مردم 13 سال به وقفه تلاش کرد و حال نیز درصدد است به تقویت نهاد مهمی دیگری همت گمارد که سال پیش پایه‌ریزی آن را خود انجام داده است. پژوهشکده شورای نگهبان که هم پشتوانه علمی بسیاری از مصوبات شوراست و هم نهادی برای نیروسازی و پرورش جوانان متخصصی که ثمره آن را همین امروز هم می توان دید. بخشی از جوانان حقوقدانی که محصول سال ها کادرسازی دکتر کدخدایی در پژوهشکده بوده اند و امروز در بسیاری از نهادهای حقوقی از شورای نگهبان تا مجلس، قوه قضائیه، دولت و دانشگاه ها مشغول به خدمت شده اند.

ماحصل حضور 13 ساله دکتر کدخدایی در یکی از سخت‌ترین مناصب جمهوری اسلامی، کارنامه ای سرشار از تحولات، نوآوری ها و موفقیت‌هاست، امید دارم روزی دکتر کدخدایی دست به قلم شود و خاطرات این سال ها را بدون روتوش مکتوب کند. مطمئنم یکی از خواندنی‌ترین کتاب های خاطرات چهره های سیاسی خواهد شد».

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

آیت‌الله جنتی: سواستفاده رژیم‌صهیونیستی از وضعیت این روزهای سوریه جنایت بزرگی است/ آمریکا و هم‌پیمانانش باید پاسخگو باشند

آیت‌الله یزدی از ابتدای نهضت اسلامی نقش مهمی در روشنگری‌ها داشت/ در مقابل انحرافات و جریان نفوذ فریاد می‌کشید

باید نسبت به رعایت احکام دین تعصب داشته باشیم/مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با رسیدن به نقطه مطلوب، الگوی خوبی برای جهان اسلام خواهد بود

بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

فیلم|حضور دکتر طحان‌نظیف در نشست علمی «حقوق ملت در قانون اساسی» در دانشگاه شهید باهنر

دکتر طحان نظیف: جریان دانشجویی همواره در تحولات اجتماعی ایران حضور موثر داشته/ قانون اساسی ترسیم کننده آرمان‌های جنبش دانشجویی است

سخنان آیت‌الله مدرسی یزدی پیرامون برخی مسائل روز

عَلَم مبارزه با استکبار از دست دانشجویان نمی‌افتد

نخستین شماره ماهنامه خبری پژوهشی پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

پربازدید ها

سومین دوره آزمون ملی قانون اساسی برگزار می‌شود

آزمون ملی قانون اساسی چیست؟

برگزاری نشست علمی«لایحه بودجه ۱۴۰۴ و پی‌ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه» در پژوهشکده شورای نگهبان

«حتی اعدام هم برای اینها کم است»

الزامات و بایسته‌های اصلاح ساختار بودجه

نشست علمی«ظرفیت‌های شورای نگهبان و هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام در اصلاح ساختار بودجه با نگاهی بر لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور»

دکتر مولابیگی: قانون اساسی کشورمان مبتنی بر جهان‌بینی اسلامی است و اقتباسی نیست

دکتر طحان‌نظیف: «قانون اساسی» محور تعامل قوا و سند انسجام ملی است

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه شهید باهنر کرمان

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه الزهرا (س)