کد خبر: ۸۰۷۷
تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۲- 06 October 2021

نشست نقد کتاب "نظام های حقوقی حاکم بر انتخابات " برگزار شد

جلسه نقد کتاب "نظام های حقوقی حاکم بر انتخابات" به همت پژوهشکده شورای نگهبان به صورت مجازی برگزار شد.

نشست نقد کتاب

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، نشست نقد کتاب "نظام حقوقی حاکم بر انتخابات" که به قلم دکتر مصطفی منصوریان و نظارت دکتر حامد نیکونهاد پیرامون سیاست های انتخاباتی قوانین و مقررات نوشته شده با حضور برخی از اساتید دانشگاه برگزار شد.

در این جلسه دکتر حامد نیکونهاد عضو هیئت علمی دانشگاه قم با اشاره به موضوع و رویکرد کتاب که پژوهش تطبیقی در حوزه انتخابات و نظام‌های حقوقی حاکم بر آن است، گفت: تبیین این کتاب پاسخ صحیحی به فقر نظریه حاکم بر این حوزه بود، که دانشجویان رشته حقوق و پژوهشگران همواره با آن روبه‌رو بودند.

وی افزود: این کتاب پژوهشی تطبیقی پیرامون نظام های انتخاباتی در حوزه اکثریتی تناسبی و مختلط دارد و تلاش می کند با نگاه انتقادی و تحلیلی نظام های انتخاباتی را مورد بررسی قرار داده و با همین نگاه در کشور ایران و بررسی انتخابات خبرگان شوراها و مجلس را مورد بررسی قرار داده و و طراحی نسبی قابل بازنگری را نیز ارائه دهد.

دکترنیکونهاد خاطر نشان کرد: از مزایای این کتاب استناد به منابع دست اول است، چرا که نویسنده با تسلط کامل به چند زبان دنیا نظیر انگلیسی و عربی توانسته به منابع دست اول مطالعاتی دست پیدا کند؛ لذا منبع خوبی برای دانشجویان کارشناسی ارشد شناخته می‌شود.

استاد دانشگاه قم همچنین این کتاب را به علت داشتن ادبیات روان منبع مناسبی برای دانشجویان مقطع کارشناسی و درس حقوق اساسی ۳ دانست و تصریح کرد: این کتاب در حوزه مطالعات تطبیقی نظام‌های انتخاباتی دنیا و کشورهای پیشرو و همسایگان ایران پژوهشی کامل به شمار می‌رود که می‌تواند به عنوان یکی از منابع مورد توجه جامعه حقوقدانان به شمار آید.

نیکونهاد همچنین با اشاره به بخش سوم کتاب " نظام های حقوقی حاکم بر انتخابات" خاطرنشان کرد: این کتاب با مطالعه تطبیقی اقتضائات جامعه ایران و تجربیاتی که از عصر مشروطه تاکنون داشته پرداخته است و نظام انتخاباتی مطلوب ارائه داده است که برای جامعه حقوقدانان کشور قابل استفاده است، همچنین کلید واژگان تخصصی نظام‌های حقوقی ظرفیت جدیدی برای استفاده دانشجویان و پژوهشگران فراهم کرده است.

مصطفی منصوریان نویسنده کتاب" نظام حقوقی حاکم بر انتخابات" همچنین در ادامه این نشست با اشاره به هدف از تبیین این کتاب‌ گفت: جلد نخست این کتاب با رویکرد پژوهش در نظام های انتخاباتی تدوین شد، به این معنا که اگر فرآیند انتخابات را پیش از انتخابات، ثبت نام در روز انتخابات و پس از آن جمع آوری آرائ و اعلام نتایج آن بدانیم، باید این کتاب را بررسی فرایند نظام های انتخاباتی دانست.

وی همچنین افزود: این کتاب مطالعات تطبیقی و بیشتر شناسایی و شناخت درست از نظام های انتخاباتی دنیا بوده است و بنا دارد در جلد دوم نگاه دقیق تری به ارائه نظام انتخاباتی الگویی در ایران داشته باشد.

در ادامه این نشست همچنین دکتر مسلم آقایی طوق مدرس دانشگاه، گفت : این کتاب به عنوان یکی از کتاب های مهم و مطرح در حوزه علم حقوق به شمار می‌رود که از محسنات زیادی برخوردار است و به نظر می‌رسد برای دانشجویان حقوق کارشناسی ارشد که ناگزیر به مراجعه ی کتابی از حجت الله ایوبی بودند، منبع مطالعاتی موثری ایجاد کرده است.

وی همچنین با اشاره به فقر نظام نظری پیرامون نظام های انتخاباتی در ایران گفت: چندین نظام انتخاباتی متنوع در کشورهای دنیا وجود دارد که گاهی آشنایی دانشجویان با آنها در حد صفر است و مخاطب فارسی زبان نمی تواند معنای بسیاری از اصطلاحات حقوقی را پیدا کند لذا تدوین چنین کتاب هایی کمک شایانی به پژوهشگران و دانشجویان حقوق کرده است.

این استاد دانشگاه همچنین در ادامه خاطر نشان کرد: هر چند ظاهر فیزیکی کتاب شامل طراحی جلد، فونت و قطع کتاب از تناسب قابل قبولی برخوردار است اما پیشنهاد می شود به جای بررسی کشورها به صورت جداگانه و سپس معرفی نوع نظام انتخاباتی آنها در توضیح نظام های انتخاباتی، کشورهای مهم مورد بررسی قرار گیرد، به عنوان مثال کشور هلند به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای نظام تناسبی به شمار می‌رود که می شد در ذیل توضیح نظام انتخاباتی تناسبی به چگونگی برگزاری انتخابات در این کشور اشاره کرد.

آقایی طوق همچنین در ادامه با اشاره به برخی اصطلاحات موجود در کتاب گفت: برخی از اصطلاحات مورد استفاده در کتاب ما به ازای لاتین نداشته و ساخته فارسی‌زبانان است نظیر " نیمه ریاستی و نیمه پارلمانی " و یا "دولت کشور" که تنها برای مخاطب ایرانی و فارسی زبان قابل فهم است و ارائه این اصطلاحات علمی محسوب نمی‌شود.

این استاد دانشگاه همچنین با انتقاد از انتخاب کشورهای مورد بررسی قرار گرفته در کتاب خاطرنشان کرد: هرچند انتخاب کشورها برای مطالعات تطبیقی کاملاً سلیقه‌ای است، اما به نظر می‌رسد که نبود برخی کشورهای مهم در حوزه انتخاباتی نظیر هلند یا ایتالیا در حوزه انتخابات تناسبی مشهود است.

وی همچنین در ادامه عدم ارجاع برخی از منابع فارسی را در کتاب به عنوان یکی از نقدهای وارد به کتاب دانست و اظهار داشت: دیده‌نشدن یا عدم ارجاع به برخی منابع مثل کتاب "اکثریت چگونه حکومت می کنند؟" حجت‌الله ایوبی یا ترجمه مقاله "نظام های انتخاباتی و اهدافشان" که نوشته دونالد ال. هوروویتز که جز منابع مهم و قابل تامل این حوزه به شمار می رود، نیز از انتقادات صورت گرفته به کتاب بشمار می رود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

قانون اساسی نگاه چندبعدی به نقش زنان در جامعه دارد

تاکید آیت‌الله اعرافی بر گشودن گره‌های ذهنی جوانان / حضرت زهرا (س) مرجعیت معرفتی و دانشی داشتند

آغاز بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور در شورای نگهبان

نشست جمعی از اعضای مکتب سیاسی مجلس اعلای عراق با دکتر کدخدایی و دکتر طحان‌نظیف

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۲۸ آذر ۱۴۰۳

آیت‌الله جنتی: قانون اساسی نگاه متعالی نسبت به زنان دارد/ شورای نگهبان برخوردار از پشتیبانی دو مجمع مشورتی فقهی و حقوقی است

امکان‌سنجی اعطای شخصیت حقوقی به هوش مصنوعی و شناسایی مسئولیت آن

جوانان سوری وطن خود را نجات می دهند/ رژیم صهیونیستی خطری برای امنیت جهانی

آیت‌الله جنتی: سواستفاده رژیم‌صهیونیستی از وضعیت این روزهای سوریه جنایت بزرگی است/ آمریکا و هم‌پیمانانش باید پاسخگو باشند

آیت‌الله یزدی از ابتدای نهضت اسلامی نقش مهمی در روشنگری‌ها داشت/ در مقابل انحرافات و جریان نفوذ فریاد می‌کشید

پربازدید ها

سخنان آیت‌الله مدرسی یزدی پیرامون برخی مسائل روز

دکتر طحان نظیف: جریان دانشجویی همواره در تحولات اجتماعی ایران حضور موثر داشته/ قانون اساسی ترسیم کننده آرمان‌های جنبش دانشجویی است

فیلم|حضور دکتر طحان‌نظیف در نشست علمی «حقوق ملت در قانون اساسی» در دانشگاه شهید باهنر

بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

آیت‌الله یزدی از ابتدای نهضت اسلامی نقش مهمی در روشنگری‌ها داشت/ در مقابل انحرافات و جریان نفوذ فریاد می‌کشید

جدیدترین آثار پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

عَلَم مبارزه با استکبار از دست دانشجویان نمی‌افتد

آیت‌الله جنتی: سواستفاده رژیم‌صهیونیستی از وضعیت این روزهای سوریه جنایت بزرگی است/ آمریکا و هم‌پیمانانش باید پاسخگو باشند

باید نسبت به رعایت احکام دین تعصب داشته باشیم

جوانان سوری وطن خود را نجات می دهند/ رژیم صهیونیستی خطری برای امنیت جهانی