کد خبر: ۸۳۰۳
تاریخ انتشار: ۲۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۴- 13 February 2022
دومین نشست تخصصی مدرسه حکمرانی

شورای نگهبان در بخش تنظیم‌گری حکمرانی قرار دارد/ یکی از مهمترین مصادیق ضعف حکمرانی در کشور، عدم وجود ساختار سیستمی در بخش‌های مختلف اقتصادی است

دومین نشست تخصصی مدرسه حکمرانی به همت پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد.

شورای نگهبان در بخش تنظیم‌گری حکمرانی قرار دارد/ یکی از مهمترین مصادیق ضعف حکمرانی در کشور، عدم وجود ساختار سیستمی در بخش‌های مختلف اقتصادی است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، دومین نشست تخصصی مدرسه حکمرانی صبح روز چهارشنبه ۲۰ بهمن با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه استاد حکمت اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و جمعی از پژوهشگران پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد.

در ابتدای جلسه حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه گفت: مسئله حکمرانی موضوع بسیار مهم و کلیدی است که امیدوارم به سمع و نظر مسئولین اجرایی، تقنینی و قضایی کشور برسد؛ چراکه به‌نظر می‌رسد با همه دستاورد‌ها و توانمندی‌هایی که طی سال‌های بعد از انقلاب به‌دست آمده است، ضعف در حکمرانی باعث بروز مشکلات زیادی شده است.

وی با اشاره به حوزه‌های معرفتی حکمرانی گفت :فلسفه، فقه و اخلاق حکمرانی یکی از مهمترین حوزه‌های حکمرانی به شمار می‌رود. فلسفه حکمرانی به هستی‌شناسی بایدها و نبایدها و در واقع مدیریت حکمرانی، فقه به قواعد حکمرانی و اخلاق به فضائل و رذائل حکمرانی می‌پردازد و باید تاکید کرد حکمرانی غیر از حکومت کردن است.

این استاد دانشگاه همچنین با اشاره به معنی خاص حکمرانی گفت: سیاست‌گذاری، خط مشی‌گذاری و تنظیم گری و همچنین خدمات عمومی به‌عنوان تعریف دقیق حکمرانی محسوب می‌شود. شورای نگهبان در بخش تنظیم‌گری حکمرانی قرار دارد؛ یعنی بخشی از فرآیند تنظیم‌گری و سیاست‌گذاری‌ها را انجام می‌دهد اما متاسفانه بسیاری از سیاست‌‌گذاری‌ها در بخش‌هایی انجام می‌شود که وظیفه تنظیم‌گری مقررات‌گذاری و خدمات عمومی دارند.

وی در این خصوص و با رویکرد مطالعه مصداقی، با اشاره به عملکرد وزارت جهاد کشاورزی و آموزش و پرورش تصریح کرد: بررسی موشکافانه این دو وزارتخانه نشان می‌دهد که بخشی از سیاست‌گذاری در حالی به عهده شورای انقلاب فرهنگی گذاشته شده است که ساختار لازم برای اجرای آن توسط این وزارتخانه تدوین نشده است.

خسروپناه ادامه داد: مسئله ساختار بسیار مهم و اساسی است و در واقع مسیر رسیدن به مقصد و خدمات عمومی را مشخص می‌کند. اما متأسفانه ما در حوزه قانون‌گذاری و وضع قانون بسیار پیچیده عمل کردیم و قوانین چند لایه‌ای تصویب و تنظیم شد. اما با این وجود ساختار و مسیر لازم برای اجرای این قوانین نهادینه نشده است.

استاد حکمت اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به عملکرد گمرک به‌عنوان یکی از مراکز رانت‌خواری خاطرنشان کرد: از آنجایی که قوانین فراوانی در حوزه صادرات و واردات و گمرک وجود دارد اما ساختار نظام‌مندی برای اجرای آن دیده نشده و در نتیجه زمینه برای سوء استفاده افراد از قوانین متعدد در جهت تامین منافع و مقاصد افراد وجود دارد و این مسئله قابل انکار نیست.

خسروپناه در ادامه با اشاره به شان اخبار و انشا فقیه خاطرنشان کرد: مقاصد فعالیت‌ها از اهمیت مهمی برخوردار است. آیا مقصد فعالیت‌های اقتصادی باید قرض ربوی باشد یا قرض‌الحسنه؟ آیا نظام گردش ثروت باید به سمت عدالت اجتماعی برود یا فاصله طبقاتی را افزایش دهد؟

وی همچنین در ادامه گفت: حاکم اسلامی باید طوری تدبیر کند که اشتغال افزایش پیدا کند. حکومت اسلامی باید منابع کشور را به گونه‌ای هدایت کند که از آن بالاترین بهره‌برداری به عمل آید. اینکه دو شرکت خودروسازی همه قطعات خودروهای خود را از چین وارد کنند و همه منابع اقتصادی کشور را ببلعند، قطعاً منجر به اشتغال پایدار نمی‌شود. حالا تصور کنید به‌جای واردات تولید داخلی مورد حمایت قرار گیرد و گردش نقدینگی و منابع ثروت به سمت تولید و کارگاه‌های تولیدی داخلی هدایت شود چقدر وضعیت اشتغال متفاوت خواهد بود و به‌تبع آن چقدر از مشکلات اقتصادی و اجتماعی مردم حل خواهد شد.

این استاد دانشگاه فقدان ساختار سیستمی در بخش‌های مختلف اقتصادی را یکی از مهمترین مصادیق ضعف حکمرانی در داخل کشور خواند و گفت: نگاهی به وضعیت وزارتخانه‌ها در بخش‌های مختلف نشان می‌دهد هرچند در حوزه دفاعی و امنیتی تا حدودی حکمرانی اجرا می‌شود اما در حوزه‌های صنایع غذایی کشاورزی، آموزش پرورش و بهداشت و درمان به طور جد با ضعف حکمرانی روبرو هستیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

تجلیل دبیر شورای نگهبان از خدمات و تلاش‌های شهید رئیسی/حماسه‌های دفاع مقدس مظهر خودباوری جوانان است

عمل به الگوی مدیریتی شهید رئیسی نیاز امروز و فردای جامعه ماست

بررسی «طرح اصلاح جزء ۳ بند «ب» ماده ۱۰۶ قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران» در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

پژوهشکده شورای نگهبان می‌تواند با انتشار کتب مناسب، کمبود منابع واحد‌های درسی رشته حقوق را جبران کند

فیلم|نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

گزارش تصویری نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

سخنگوی شورای نگهبان خبر داد؛ تایید ۷ موافقتنامه بین‌المللی/ دفاع از حقوق مردم در بررسی ۲ استعلام دیوان عدالت اداری بازخوانی شد/ آیا انتخابات‌های ریاست‌جمهوری و مجلس همزمان برگزار می‌شود؟

لایحه سند الحاقی ارزیابی اثرات زیست‌محیطی فرامرزی الحاقی به معاهده چهارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر تایید شد

طرح استفساریه جزء ۱۳ بند ب ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده تایید شد

پربازدید ها

اجرای برنامه پنج‌ساله دوم حوزه‌های علمیه براساس پیام تاریخی رهبر معظم انقلاب

دکتر صادقی‌مقدم: طرح برگزاری همزمان انتخابات‌های مجلس و ریاست‌جمهوری در دست بررسی است

آقای سخنگو در نمایشگاه کتاب هم خواستار مطالعه قانون اساسی شد/ روایتی از گشت و گذار ۵ ساعته در غرفه‌ها؛ از حضور در یک رونمایی کتاب تا گفت‌و‌گو با مردم و رسانه‌ای‌ها

گزارش تصویری بازدید سخنگوی شورای نگهبان از نمایشگاه کتاب تهران

دکتر طحان‌نظیف از نمایشگاه «به گزارش تهران تایمز» بازدید کرد/ بازخوانی نقش آیت‌الله جنتی در ماندگاری یک روزنامه انگلیسی‌زبان

دکتر مولابیگی در نمایشگاه کتاب تهران حضور یافت/ بازدید از غرفه‌ها و گفت‌و‌گو با ناشران و اهالی کتاب

گزارش تصویری بازدید دکتر مولابیگی از نمایشگاه کتاب تهران

فیلم| بازدید دکتر طحان نظیف از نمایشگاه «به گزارش تهران تایمز...»

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

سخنگوی شورای نگهبان به «خانه روزنامه‌نگاران شهر» رفت/ دکتر طحان‌نظیف: نشست با رسانه‌ای‌ها شیرین و آموزنده است