کد خبر: ۹۴۳۱
تاریخ انتشار: ۲۶ تير ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۴- 17 July 2023
دکتر صادقی‌مقدم در برنامه تلویزیونی «سلام تهران» شبکه پنج سیما خبر داد؛

بررسی ۳۴۰۰ طرح و لایحه در شورای نگهبان از ابتدای تشکیل تاکنون/ ۷۷ اصل قانون اساسی تفسیر شده‌ است

معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان: تاکنون ۷۷ اصل از ۱۷۷ اصل قانون اساسی توسط شورای نگهبان تفسیر شده و نزدیک به ۳۴۰۰ لایحه و طرح از ابتدای تشکیل تاکنون در شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفته و نسبت به آن‌ها اعلام نظر شده است.

بررسی ۳۴۰۰ طرح و لایحه در شورای نگهبان از ابتدای تشکیل تاکنون/ ۷۷ اصل قانون اساسی تفسیر شده‌اند

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای نگهبان، دکتر محمدحسن صادقی‌مقدم عضو حقوقدان و معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان صبح روز یکشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲ با حضور در برنامه «سلام تهران» که از شبکه ۵ سیما پخش می‌شد، با اشاره به سالروز تأسیس شورای نگهبان گفت: پس‌از تصویب قانون اساسی و رأی مردم به قانون اساسی، نهادی در قانون اساسی پیش‌بینی شد که شورای نگهبان نام گرفت.

وی افزود: در تاریخ قانون اساسی کشور ما هم در اصل دوم قانون اساسی مشروطه چنین جایگاهی در نظر گرفته شد تا علمای تراز اول نسبت به مصوبات مجلس شورای ملی اظهارنظر کنند که متاسفانه با شکست روبرو شد.

شورای نگهبان نهادی مستقل است

معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان با بیان اینکه جا دارد یادی کنیم از شهید بهشتی معمار قانون اساسی و اعضای محترم خبرگان قانون اساسی که هوشمندانه شورای نگهبان را برای مراقبت از احکام اسلام و قانون اساسی پیش‌بینی کردند، اظهار داشـت: البته این نهاد در قانون اساسی کشور‌های دیگر هم سابقه دارد و منحصر به کشور ما نیست هرچند با تغییراتی، تقریباً بسیاری از کشور‌ها این کار را به‌عهده قوه قضاییه گذاشته‌اند و برخی کشور‌ها نهاد مستقل دیگری را پیش‌بینی کرده‌اند.

دکتر صادقی‌مقدم ادامه داد: حضرت امام (ره) قبل از اینکه سایر ساز و کار‌های شورای نگهبان فراهم شود، در ۳۰ بهمن سال ۱۳۵۸، شش فقیه شورای نگهبان را تعیین کرد و در ۲۶ تیر سال ۱۳۵۹ مجلس شورای اسلامی به حقوقدانان رای داد و در حقیقت اراده، ولی فقیه با تعیین فقها و اراده نمایندگان مردم با تعیین حقوقدانان معرفی شده از طرف رئیس قوه قضائیه به تشکیل شورای نگهبان در ۲۶ تیر ۱۳۵۹ منجر شد.
وی یادآور شد: تاکنون ۲۲ فقیه جامع‌الشرایط و ۳۰ حقوقدان در شورای نگهبان عضویت داشته‌اند.

بررسی مصوبات در ۲ بازوی مشورتی شورا

عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به سوالی مبنی براینکه جلسات شورای نگهبان چگونه برگزار می‌شود و نحوه رأی‌گیری چگونه است؟ گفت: از آنجا که علاوه بر نظارت بر انتخابات، بررسی مصوبات مجلس شورای اسلامی از وظایف اصلی شورای نگهبان است، کار‌های مشورتی در مجمع مشورتی فقهی قم و مجمع مشورتی حقوقی آغاز می‌شود.

دکتر صادقی مقدم ادامه داد: وقتی‌که طرح یا لایحه‌ای در مجلس مطرح می‌شود پس از تصویب در مجلس به شورای نگهبان ارسال می‌شود. مصوبات مذکور به مجمع مشورتی فقیهی در قم و مجمع مشورتی حقوقی در پژوهشکده ارجاع می‌شود. پس از وصول نظرات مشورتی موضوع در جلسه شورای نگهبان مطرح و تصمیم گیری خواهد شد.

دکتر صادقی‌مقدم با اشاره به تشکیل مجمع مشورتی فقهی تحت نظارت فقهای معظم و با حضور فقهای معظم و فضلای حوزه در قم به بازوی مشورتی دیگر شورای نگهبان یعنی پژوهشکده این شورا نیز اشاره و خاطرنشان کرد: در پژوهشکده شورای نگهبان حقوقدانان و متخصصین راجع به تطبیق یا عدم تطبیق مصوبات با قانون اساسی تشکیل جلسه و نظر می‌دهند و نهایتاً این نظرات به صورت کتبی به صحن شورای نگهبان ارسال می‌شود.

تفسیر ۷۷ اصل و بررسی ۳۴۰۰ طرح و لایحه

معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان با بیان اینکه شورای نگهبان متناسب با مصوباتی که دارد هفته‌ای یک یا چند جلسه تشکیل می‌دهد و مصوبات در صحن شورای نگهبان بررسی می‌شود، گفت که در جلسات شورا ابتدا نظرات مشورتی پژوهشکده و مجمع مشورتی فقهی مطرح می‌شود و هریک از فقهای معظم نسبت به اسلامیت و تطبیق با احکام اسلام و همه ۱۲ عضو نسبت به تطبیق با قانون اساسی نظر می‌دهند و رای گیری صورت می‌گیرد.

دکتر صادقی‌مقدم تفسیر قانون اساسی را از دیگر وظایف شورای نگهبان برشمرد و با بیان اینکه برابر اصل ۹۸ قانون اساسی به رای سه چهارم اعضا یعنی ۹ رای نیاز است، تصریح کرد: تاکنون ۷۷ اصل از ۱۷۷ اصل قانون اساسی توسط شورای نگهبان تفسیر شده و نزدیک به ۳۴۰۰ لایحه و طرح از ابتدای تشکیل تاکنون در شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفته و نسبت به آن‌ها اعلام نظر شده است.

وی اضافه کرد: تاکنون یک هزار پرونده استعلامی از دیوان عدالت اداری به شورای نگهبان آمده که فقهای شورای نگهبان نسبت به آن‌ها اعلام نظر کرده‌اند.

بررسی ۳۴۰۰ طرح و لایحه در شورای نگهبان از ابتدای تشکیل تاکنون/ ۷۷ اصل قانون اساسی تفسیر شده‌اند

آمادگی شورای نگهبان برای انتخابات ۱۴۰۲

معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهان نظارت بر انتخابات مجلس شورای اسلامی، ریاست‌جمهوری و خبرگان رهبری را از دیگر وظایف شورای نگهبان برشمرد و تاکید کرد: ساز و کار و تشکیلات مناسب در ۳۱ استان و ۴۵۰ شهر با مشارکت حدود ۲۶۰ هزار ناظر در قالب ناظر، ناظر مسئول و سرناظر فراهم شده است که این افراد دوره‌های آموزشی مختلفی را گذرانده‌اند.

دکتر صادقی مقدم به اصلاح قانون انتخابات نیز اشاره کرد و گفت: اکنون قانون انتخابات در حال اصلاح است. ما به استقبال این قانون و آموزش‌های لازم رفتیم و از سال گذشته جلساتی با مسئولین ذی‌ربط در وزارت کشور و سایر نهاد‌های ذی ربط برگزار و آمادگی لازم برای نظارت بر انتخابات در سال ۱۴۰۲ را کسب کرده‌ایم.

نظارت بر انتخابات؛ از شهرستان تا تهران

وی افزود: در هر استان یک هیئت نظارت ۵ نفره و در هر شهرستان یک هیئت نظارت ۳ نفره و در شورای نگهبان هم هیئت نظارت مرکزی با حضور ۵ نفر با انتخاب شورای نگهبان تشکیل می‌گردد. کار بررسی صلاحیت‌ها با دقت در هیئت نظارت شهرستان و سپس در هیئت نظارت استان و نهایتاً در هیئت نظارت مرکزی انجام می‌شود.

معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در دوره گذشته شاهد رد صلاحیت برخی از نمایندگان بودیم، آیا در این دوره هم شاهد چنین چیزی خواهیم بود؟ گفت: اقدامات ما برابر قانون است و هر داوطلبی چه نماینده باشد و چه نباشد، باید شرایطی احراز کند.

دکتر صادقی مقدم ادامه داد: قانون ملاک تصمیم‌گیری شورای نگهبان و فقهای معظم و حقوق‌دانان گرامی است، در شورای نگهبان با حضور فقهای عظیم‌الشان و حقوقدانان برجسته، دغدغه همه اعضا رعایت حقوق داوطلبان در چارچوب قانون است.

۲۴ مرحله از انتخابات، الکترونیکی است

وی درباره احتمال برگزاری انتخابات الکترونیکی در این دوره از انتخابات با بیان این‌که طبق اعلام وزارت کشور ۲۴ مرحله از ۲۵ مرحله در انتخابات به‌صورت الکترونیکی برگزار می‌شود، گفت: یک مرحله از این ۲۵ مرحله رأی‌گیری الکترونیک و شمارش الکترونیکی است. اگر وزارت کشور بتواند مدارک و مستندات و تائیدات لازم مبنی بر رعایت امنیت استفاده از فناوری اطلاعات برای اخذ رای به صورت الکترونیکی به شورای نگهبان ارائه دهد، موضوع در جلسه شورا مطرح خواهد شد.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان اینکه اصرار ما در شورای نگهبان به حفظ حقوق شرکت‌کنندگان و رای مردم است، گفت: اعتقاد همکاران شورای نگهبان این است که از رای مردم صیانت و به عنوان حق‌الناس در کمال سلامت انتخابات به وزارت کشور منعکس و کلیه روند‌های برگزاری انتخابات و تجمیع نظارت کامل داشته باشیم.

دکتر صادقی مقدم در پایان خاطرنشان کرد: کلیه ناظرین بدون کمترین چشم داشت که از میان مردم با ایمان، دلسوز و بصیر بحث نظارت بر انتخابات را بر عهده می‌گیرند و بنده بعنوان معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان از کلیه ناظرین به عنوان «مدافعان حریم مردم‌سالاری دینی» تقدیر و تشکر می‌کنم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

گزارش تصویری حضور دکتر طحان‌نظیف در دانشگاه آزاد اسلامی کرج

سخنگوی شورای نگهبان در جمع دانشجویان کرجی: پیشرفت کشور با نقش‌آفرینی جوانان امکان‌پذیر است

برگزاری نشست علمی «هوش مصنوعی از منظر شخصیت حقوقی» در پژوهشکده شورای نگهبان

لایحه اجازه افزایش سهمیه دولت ایران در صندوق بین‌المللی پول تایید شد

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۳۰ آبان ۱۴۰۳

قدردانی آیت‌الله جنتی از تلاش‌های بسیجیان؛ تفکر بسیجی میدان‌دار مبارزه با رژیم صهیونیستی است

دولت برای رفع مشکلات مردم گام‌های جدی‌تری بردارد

کتاب «حقوق بودجه»؛ پیشنهاد دکتر طحان‌نظیف به‌مناسبت هفته کتابخوانی

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۲۳ آبان ۱۴۰۳

آیت‌الله جنتی: تربیت‌یافتگان مکتب حضرت زهرا (س) صهیونیست‌ها را به چالش کشانده‌اند

پربازدید ها

دکتر طحان نظیف با تبریک روز پرستار: پرستاران از دفاع مقدس تا کرونا همواره در خط مقدم سلامت بوده‌اند

رژیم غاصب به همه کشورهای اسلامی چشم طمع دارد / تقدیر از پویش ایران همدل

حزب‌الله لبنان مقتدرانه مقابل رژیم جعلی صهیونیستی ایستاده است

علما و نخبگان عالم اسلام راه را برای پیشرفت مقاومت هموار کنند

آیت‌الله جنتی: تربیت‌یافتگان مکتب حضرت زهرا (س) صهیونیست‌ها را به چالش کشانده‌اند

کشورهای اسلامی ارتباط با رژیم صهیونیستی را قطع کنند

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۲۳ آبان ۱۴۰۳

کتاب «حقوق بودجه»؛ پیشنهاد دکتر طحان‌نظیف به‌مناسبت هفته کتابخوانی

قدردانی آیت‌الله جنتی از تلاش‌های بسیجیان؛ تفکر بسیجی میدان‌دار مبارزه با رژیم صهیونیستی است

لایحه اجازه افزایش سهمیه دولت ایران در صندوق بین‌المللی پول تایید شد