کد خبر: ۹۷۱۶
تاریخ انتشار: ۱۲ آذر ۱۴۰۲ - ۱۸:۱۴- 03 December 2023
پرونده سالروز تصویب قانون اساسی-۴

آیت‌الله کعبی: قانون اساسی محصول فقه اهل‌بیت (ع) است/ این فقه ساز و کار حقوقی پیدا کرده است

نماینده مجلس خبرگان رهبری گفت: قانون اساسی محصول فقه اهل‌بیت (ع) است. این فقه از آغاز عصر غیبت تاکنون تنها در دوره جمهوری اسلامی ساز و کار حقوقی پیدا کرده و در قالب یک سند معتبر حقوقی تدوین شده است.

آیت‌الله کعبی: قانون اساسی محصول فقه اهل‌بیت (ع) است/ این فقه ساز و کار حقوقی پیدا کرده است

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای نگهبان، آیت‌الله عباس کعبی حقوقدان و نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری طی سخنانی در آیین بزرگداشت قانون اساسی که روز گذشته در پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد، اظهار داشت: قانون اساسی محصول فقه اهل‌بیت (ع) است. این فقه از آغاز عصر غیبت تاکنون تنها در دوره جمهوری اسلامی ساز و کار حقوقی پیدا کرده و در قالب یک سند معتبر حقوقی تدوین شده است.

وی با تاکید مجدد بر اینکه قانون اساسی بر مدار شریعت تدوین شده است، گفت: در کنار قوه‌های موسس اعطائی، قراردادی و مردم‌سالار، قوه موسس مبتنی بر شریعت اسلامی به معنای قوه موسس نظام مردم‌سالار اسلامی پدید آمده است.

این عضو مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: این قوه هم به اقامه دین در دوران معاصر و هم به رای، جایگاه، مشارکت و حضور مردم که در انتخابات تجلی پیدا می‌کند، توجه کرده است.

آیت‌الله کعبی در ادامه بیان کرد: قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران ویژگی‌های بسیاری دارد. در فصل حقوق ملت به چند تفاوت اساسی درباره حقوق بشر در اسلام و غرب اشاره شده است.

وی تفاوت نخست را رعایت حقوق متقابل دولت و ملت در منظومه حقوقی بشر اسلامی دانست و عنوان کرد: این بزرگترین فریضه الهی است. این موضوع به عنوان یک امر مقدس شناخته می‌شود. شاخصه دینداری در اسلام رعایت حق‌الله، حق‌الناس عمومی و حق‌الناس فردی است. حقوق بشر با نگاه دینی قداست پیدا می‌کند و ضمانت اجرایی خاص می‌یابد که در فرمایش امیرالمومنین (ع) نیز است.

این حقوقدان که در دوره‌ای نیز عضو حقوقدان شورای نگهبان بود، دومین تفاوت را رعایت حقوق متقابل دولت و ملت در بحث انسجام‌بخشی، اقتدار، پیشرفت و عدالت دانست و گفت: رعایت حقوق متقابل موجب تحقق مواردی که ذکر کردم، خواهد شد.

وی در مورد سومین تفاوت هم گفت: سامان‌بخشی به منظومه حقوق بشر در اسلام منجر به ارزش‌گذاری برای حق، برپا شدن روش‌های دین و آشکار شدن نشانه‌های عدالت می‌شود.

آیت‌الله کعبی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات حقوق بشر غربی این است که دچار تناقض می‌باشد. ادعاها با آنچه که اجرا می‌کنند، متفاوت است. آنچه امروز در غزه مشاهده می‌کنیم ناشی از این تناقض‌ها در عرصه حقوق بشر است. مناسبات ظالمانه و ضدحقوقی بر روابط بین‌الملل حاکم است. نتیجه‌اش جنایت‌ها و قتل‌عام در غزه است.    

نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری گفت: علم منهای ایمان نمی‌تواند تضمین‌کننده حقوق بشر باشد بلکه دستاوردش جنایت می‌شود. ایمان منهای علم نیز عقب‌ماندگی به همراه خواهد داشت. اما تلفیق ماهرانه عقلانیت با معنویت، علم با ایمان و عدالت با آزادی، ارمغانش حقوق بشر واقعی خواهد بود.

وی تاکید کرد: منظومه حقوق بشر و حقوق ملت در اسلام سه ضلعی است که ضلع نخست آن حق‌الله، ضلع دوم حق‌الناس عمومی و ضلع سوم حق‌الناس فردی است. بین این اضلاع ارتباط منطقی و منظومه‌ای وجود دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان شنبه برگزار می‌شود

کتاب «ریاست جمهوری در قانون اساسی» منتشر شد

قانون اصلاح نشود انتخابات شورا‌ها سال آینده برگزار می‌شود/ نظر شورای نگهبان درباره میزان تسهیلات ازدواج، «FATF» و ساماندهی استخدام کارکنان دولت

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۳ بهمن ۱۴۰۳

آیت‌الله جنتی: مقاومت تنها راه پایان ظلم‌های استکباری و رژیم صهیونیستی است/ انقلاب اسلامی با ترورها متوقف نمی‌شود

برگزاری نشست علمی«بنیان‌های فلسفی هوش مصنوعی» در پژوهشکده شورای نگهبان

گزارش تصویری بازدید سخنگوی شورای نگهبان از خبرگزاری میزان

کتاب «رویه‌های شورای نگهبان» منتشر شد

سخنگوی شورای نگهبان از خبرگزاری میزان بازدید کرد

بررسی اصلاحات صورت گرفته توسط مجلس در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

پربازدید ها

دکتر طحان‌نظیف تشریح کرد؛ مهمترین ایرادات شورای نگهبان نسبت به بودجه ۱۴۰۴ و مهمترین احکامی که تایید شدند

گزارش تصویری جلسه شورای نگهبان ۱۸ دی ۱۴۰۳

گزارش تصویری نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان ۱۹ دی ۱۴۰۳

فیلم|تشریح مهمترین ایرادات شورای نگهبان به بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور

دشمن می‌خواهد هویت تاریخی ایرانی‌ها را حذف کند

زمانی که شبهات متنوع و فراوان است باید رشته‌های تخصصی ایجاد شود

پس از برگزاری ۱۸ جلسه، بررسی بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴ در شورای نگهبان به پایان رسید

مردم را در صدر اولویت‌هایمان قرار دهیم / انقلاب در دست همه ما امانت است

دومین شماره ماهنامه خبری پژوهشی پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شد

پاسخ سخنگوی شورای نگهبان به یک ابهام جامعه معلولان درباره پرداخت کمک هزینه معیشتی به آنها در لایحه بودجه ۱۴۰۴