کد خبر: ۹۸۴۷
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۶:۰۳- 06 February 2024

تشریح شرایط نمایندگی مجلس از نگاه مقام معظم رهبری در برنامه «انتخاب اصلح» به روایت دکتر کدخدایی

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان در سلسله گفتارهایی به تشریح شرایط نمایندگی مجلس شورای اسلامی از منظر مقام معظم رهبری پرداخت.

تشریح شرایط نمایندگی مجلس از نگاه مقام معظم رهبری در برنامه «انتخاب اصلح» به روایت دکتر کدخدایی

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، دکتر عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان شورای نگهبان و رئیس پژوهشکده شورای نگهبان در قسمت‌های مختلف برنامه تلویزیونی «انتخاب اصلح» که از شبکه دو سیما در حال پخش است، در سلسله گفتار‌هایی به تشریح شرایط نمایندگی مجلس شورای اسلامی از منظر مقام معظم رهبری پرداخت.

وی در بخش نخست این گفتار عنوان کرد: در هر نظام انتخاباتی افرادی که خودشان را نامزد می‌کنند باید برخوردار از شرایط اولیه باشند. این شرایط یا براساس قوانین و مقررات به صورت مستقل وضع می‌شود یا اینکه از طریق احزاب سیاسی که افراد را نامزد می‌کنند، تعیین می‌شود؛ یعنی احزاب مکلفند نامزد‌های شایسته را معرفی کنند.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان تاکید کرد: نامزد‌ها باید شایستگی لازم را داشته باشند. این شایستگی در هر جامعه براساس قوانین، مقررات و عرف مشخص می‌شود. آنچه در جامعه ما بسیار مطرح شده، اصلح بودن یا صالح بودن است. این واژگان در بیانات افراد و مسئولان زیاد شنیده شده است.

دکتر کدخدایی گفت: محور اصلی و آنچه که بعد از ابلاغ سیاست‌های کلی انتخابات از سوی رهبر معظم انقلاب، مورد توجه قرار گرفت، شایستگی نمایندگان و نامزدهاست.

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان در بخش دیگری از صحبت‌هایش بیان داشت: مجلس شورای اسلامی مرجع اصلی برای تصویب قوانین است. این قوانین دو ویژگی کلی دارند؛ نخست اینکه نباید مغایر با شرع مقدس اسلام باشد و همچنین نباید مغایر با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران باشد.

وی افزود: نمایندگان در روز‌های نخست مجلس سوگند یاد می‌کنند که پاسدار قانون اساسی و شرع مقدس باشند. قوانین و مقررات باید منطبق با نیاز‌های واقعی جامعه باشد؛ بنابراین نماینده مجلس شورای اسلامی در حوزه قانون‌گذاری باید برخوردار از شرایط حداقلی باشد.

۲ شرط مهم برای نمایندگی مجلس؛ التزام به اسلام و نظام

دکتر کدخدایی در قسمت دوم این گفتار در خصوص یکی از شرایط نمایندگی مجلس که در قانون انتخابات نیز آمده است، اظهار داشت: اعتقاد به اسلام و التزام عملی به آن از جمله شرایط نمایندگی مجلس است.

وی اضافه کرد: التزام عملی بدان معناست که فرد در رفتارش به احکام و موازین دینی توجه داشته باشد و با آن منطبق باشد. تاکید رهبر معظم انقلاب بر نگاه‌های دینی و شرعی، توجه به همین وجه از قانون انتخابات است. نماینده در تصویب مصوبات و اقدامات نظارتی باید رفتارهایش منطبق بر موازین دینی باشد.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان بیان داشت: نماینده نباید از جایگاه خودش سواستفاده کند و توهین و تهمتی به فردی روا دارد؛ بنابراین ملاک موازین دینی است.

دکتر کدخدایی همچنین گفت: یکی دیگر از شرایط نمایندگی اعتقاد و التزام به نظام جمهوری اسلامی ایران است. بدیهی است فردی که می‌خواهد در نظام جمهوری اسلامی نماینده باشد، باید آن نظام را قبول داشته باشد.

وی در همین رابطه به سخنی از رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و گفت: البته این فرد شهروند جمهوری اسلامی ایران است و کسی نباید مانع شهروند بودن وی باشد.

گفتنی است؛ برنامه تلویزیونی «انتخاب اصلح» در روز‌های منتهی به برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی که همزمان با انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری که روز جمعه ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار می‌شود، از شبکه دو سیما در قسمت‌های مختلف پخش خواهد شد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار

وبینار علمی «پیامد‌های تجاوز آمریکا به خاک ایران از منظر حقوق بین‌الملل و حقوق داخلی آمریکا»

اتفاقی که در دفاع مقدس ۱۲ روزه رخ داد یک امداد غیبی بود

غرب در طرح دوگانه‌سازی خود به صخره استوار و قوی به‌نام ملت ایران برخورد کرد

فیلم|حضور دکتر طحان نظیف در برنامه «صف اول» به مناسبت سالروز تاسیس شورای نگهبان

بررسی چالش‌ها و آینده نظام بین‌المللی حقوق بشر توسط استاد دانشگاه دورهام

دکتر طحان‌نظیف: شورای نگهبان به عنوان یک نهاد حاکمیتی مردمی‌ترین نظرات را داشته/ بررسی ۳۵۵۲ مصوبه مجلس از ابتدای تشکیل شورای نگهبان تاکنون/ انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در ۵ حوزه انتخابیه و میان‌دوره‌ای خبرگان در ۳ استان برگزار می‌شود

تقدیر آیت الله شب زنده دار از تدابیر داهیانه رهبر معظم انقلاب و نیرو‌های مسلح در ساعات اولیه جنگ تحمیلی

دکتر پروین: شورای نگهبان مرجع صیانت‌کننده از قانون اساسی است

یادداشت دکتر پروین؛ "شورای نگهبان میان‌دار اسلامیت و قانون‌گرایی"

ابقای اعضای هیئت رئیسه شورای نگهبان برای یک سال آینده

پربازدید ها

طرح «تشدید مجازات جاسوسی و همکاری با رژیم صهیونیستی و کشور‌های متخاصم علیه امنیت و منافع ملی» برای رفع برخی ابهامات به مجلس برگشت داده شد

سه عضو حقوقدان شورای نگهبان انتخاب شدند

ابقای سه تن از فقهای شورای نگهبان

دکتر طحان‌نظیف: ملت ایران مصمم به پیگیری آرمان فلسطین است/ طرح «تشدید مجازات جاسوسی» پس از اصلاح، مجدد بررسی می‌شود

ابقای اعضای هیئت رئیسه شورای نگهبان برای یک سال آینده

ابهامات و ایرادات طرح «تشدید مجازات جاسوسی» قابل رفع است/ دغدغه همه ما تدوین قوانین جامع، دقیق و قابل اجراست/ لایحه سامان‌دهی پهپاد‌های غیرنظامی در حال بررسی است

آیت‌الله جنتی: وظیفه حراست از جمهوریت و اسلامیت نظام بر عهده شورای نگهبان است/قدردانی از رای بالای مجلس به اعضای حقوقدان

برگزاری چهل و یکمین پیش‌نشست همایش بین‌المللی «حقوق ملت و آزادی‌های مشروع» با حضور حقوقدانان برجسته ایران و ایتالیا

ایران از همه ظرفیت‌های حقوقی برای پیگیری و مطالبه خسارات ناشی از تجاوزات اخیر استفاده خواهد کرد

تقدیر آیت‌الله مدرسی یزدی از حضور آگاهانه و پرشور مردم در عزاداری‌های دهه اوّل محرم و هشداری جدی نسبت به توطئه‌های دشمن صهیونی