به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، برخی از اعضای شورای نگهبان به مناسبت سالروز تاسیس شورای نگهبان گفتگوهای کوتاهی درباره این شورا داشتند که متن آنها را در ادامه میخوانید:
آیتالله مدرسییزدی: شورای نگهبان شاقول نظام است
آیتالله سیدمحمدرضا مدرسییزدی عضو فقهای شورای نگهبان اظهار داشت: شورای نگهبان شاقول نظام جمهوری اسلامی ایران است؛ چه در مطابقت مصوبات مجلس شورای اسلامی با شرع و قانون اساسی و چه در نظارت بر انتخاباتها اعم از انتخاباتهای ریاستجمهوری، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری.
وی خاطرنشان کرد: اگر شورای نگهبان به وظیفه خودش به خوبی عمل کند که الحمدلله اینگونه است، نظام جمهوری اسلامی ایران مستقیم خواهد بود.
دو وظیفه مهم شورای نگهبان به بیان آیتالله خاتمی
آیتالله سیداحمد خاتمی عضو فقهای شورای نگهبان نیز عنوان کرد: در قانون اساسی دو وظیفه برای شورای نگهبان تعیین شده است. وظیفه نخست نگهبانی از قوانین اسلام و قانون اساسی است.
وی دومین وظیفه شورای نگهبان را نظارت بر انتخاباتهای ریاستجمهوری، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری عنوان کرد و گفت: از شورای نگهبان تفسیر خواستند که نظارت بر انتخابات، استصوابی است یا استطلاعی؟ اعضای وقت شورای نگهبان پاسخ دادند که این نظارت استصوابی است.
آیتالله خاتمی خاطرنشان کرد: بحمدلله شورای نگهبان در طول عمر مبارکش تا توانسته و آن قدر که در توانش بوده به این دو وظیفه عمل کرده است. رحمت و درود خداوند بر گذشتگان این نهاد مقدس همچون آیتالله العظمی صافیگلپایگانی، آیتالله شاهرودی، آیتالله مومن و آیتالله یزدی. خداوند به اعضای کنونی نیز توفیق بدهد تا به وظیفه قانونی خودشان عمل کنند.
وی همچنین بیان داشت: در ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ انتخابات مجلس شورای اسلامی و انتخابات مجلس خبرگان رهبری برگزار شد. در روزهای اخیر نیز شاهد برگزاری انتخابات ریاستجمهوری بودیم. از این رو در این ایام در دو و حتی سه نوبت که تا ساعت ۱۲ شب نیز به طول میانجامید، مشغول انجام وظیفه بودیم.
آیتالله حسینیخراسانی: ملاک شرع و قانون اساسی است
آیتالله سیداحمد حسینیخراسانی عضو فقهای شورای نگهبان نیز بیان داشت: مسئولیت شورای نگهبان بسیار خطیر و مهم است و باید دقت عمل و حساسیت بسیاری داشته باشد. صیانت از سلامت سیستم قانونگذاری با رعایت دقیق موازین شرعی و ملاکهای قانون اساسی وظیفه مهم شورای نگهبان است.
وی خاطرنشان کرد: آنچه در شورای نگهبان ملاک عمل است، شرع و قانون اساسی میباشد. بحثهای گروهی، صنفی، حزبی و جریانی در اینجا اصلاً دخالتی ندارد. متاسفانه برخی بر اثر تلقیهای اشتباه بیان میکنند که شورای نگهبان به مهندسی میپردازد.
آیتالله حسینیخراسانی تاکید کرد: وظیفه خطیر، الهی، ملی و انقلابی شورای نگهبان عمل به ملاکها و موازین شرع و قانون اساسی به عنوان میثاق ملی است.
دکتر رهپیک: مصوبات بهدقت بررسی میشود
دکتر سیامک رهپیک عضو حقوقدان و قائممقام دبیر شورای نگهبان نیز عنوان کرد: یک مصوبه ممکن است هزار ماده داشته باشد. تمام این مادهها و واژگان آن در جلسات شورا خوانده میشود. ضمن اینکه یک مصوبه قبل از اینکه مورد بررسی قرار بگیرد، کارشناسیهای متعددی درباره آن صورت میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: شورای نگهبان مراکزی با عناوین پژوهشکده شورای نگهبان و مجمع فقهی شورای نگهبان دارد که در تهران و قم مسائل را بررسی میکنند. اگر لازم باشد از کارشناسان و مسئولان ذیربط نیز دعوت میکنند تا نظراتشان را بیان کنند.
دکتر رهپیک گفت: آنچه مهم است این میباشد تا زمانی که یک موضوع برای شورای نگهبان واضح نشود که نتواند اظهارنظر کند، اظهارنظر نمیکند.
وی عنوان کرد: به ندرت اتفاق میافتد که شورای نگهبان درباره مصوبهای نظر بدهد که بعد آن نظر را تغییر بدهد. اما بارها اتفاق افتاده که یک مصوبه تغییر یافته و مجدد در دستور بررسی قرار گرفته است.
دکتر صادقیمقدم: انتخابات طبق قانون برگزار شد
دکتر محمدحسن صادقیمقدم عضو حقوقدان و معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان اظهار داشت: ملت بزرگ ایران در روز ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ و در روز ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ انتخابات مجلس شورای اسلامی را طی دو مرحله به سرانجام رساندند.
وی افزود: به دلیل شهادت آیتالله رئیسی رئیسجمهور خدوم، بنابر اصل ۱۳۱ قانون اساسی انتخابات ریاستجمهوری زودتر از موعد و در روزهای ۸ و ۱۵ تیر ۱۴۰۳ برگزار شد. بحمدلله این امر خطیر باحضور پرشور مردم در مرحله اول و دوم انتخابات ریاستجمهوری انجام شد.
معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان بیان داشت: نظام جمهوری اسلامی ایران با همه استحکامی که داشته اکنون رئیسجمهور خود را شناخته و کارش را پس از تنفیذ حکم ریاستجمهوری توسط رهبر معظم انقلاب آغاز خواهد کرد.
دکتر طحاننظیف: پا به پای مجلس مصوبات را بررسی میکنیم
دکتر هادی طحاننظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان نیز گفت: شورای نگهبان در ساختار سیاسی و حقوقی کشور نهاد مهمی است و در قانون اساسی وظایف مهمی برای این نهاد در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: یکی از وظایف شورای نگهبان بررسی مصوبات مجلس و تطبیق آنها با شرع و قانون اساسی است؛ روزانه پا به پای مجلس پیش میرویم چراکه زمان محدودی نیز برای بررسی مصوبات داریم.
سخنگوی شورای نگهبان تفسیر اصول قانون اساسی، پاسخ به استعلامات دیوان عدالت اداری توسط فقها و نظارت بر انتخابات را از دیگر وظایف این شورا برشمرد و گفت: شورای نگهبان در ماههای گذشته و در سال گذشته، روزهای پر کاری داشت و چندین موضوع مهم را پشت سر گذاشت. برنامه هفتم پیشرفت و بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور به همراه مصوبات دیگری مورد بررسی قرار گرفت.
وی افزود: همچنین انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در دو مرحله و انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری در دو مرحله برگزار شد و توسط شورای نگهبان مورد نظارت قرار گرفت.
دکتر طحاننظیف تاکید کرد: تمام تلاش اعضای شورای نگهبان این است که وظایف خودشان را به درستی انجام بدهند. ممکن است برخی افراد توقعات و انتظاراتی داشته باشند، اما آنچه برای اعضای شورای نگهبان مبنای عمل بوده انجام وظایف قانونی است.
دکتر پروین: حقوقدانان شورای نگهبان وظایف خطیری دارند
دکتر خیرالله پروین عضو حقوقدان شورای نگهبان هم گفت: طبق قانون اساسی، اعضای شورای نگهبان ۱۲ نفر هستند که شامل ۶ نفر فقیه و ۶ نفر حقوقدان میباشد.
وی اضافه کرد: حقوقدانان براساس قانون اساسی وظایف خطیری در خصوص بررسی مصوبات مجلس شورای اسلامی، تفسیر اصول قانون اساسی و نظارت بر انتخاباتها برعهده دارند و تلاش میکنند که این وظایف را به خوبی انجام بدهند.
دکتر پروین با بیان اینکه تحصیلات بنده در حوزه حقوق عمومی است، عنوان کرد: آنچه مربوط به حکمرانی میباشد، در بحث حقوق عمومی است. موضوعاتی چون نظارت، قانونگذاری و سایر اموراتی که مربوط به وظایف و اختیارات شورای نگهبان است و مقرر شده، معمولاً در چارچوب حقوق عمومی مطرح است.
وی خاطرنشان کرد: بنده باتوجه به تدریس و سوابقی که در دانشگاه داشتم و مقالات و کتبی که در این راستا به نگارش درآوردم، تمام تلاشم بر این است تا در این چارچوب به وظیفه خطیرم عمل کنم.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان اظهار داشت: همه اعضای حقوقدان شورای نگهبان از یک رشته حقوقی نیستند. بنابراین برداشتهای متفاوت وجود دارد. اما آنچه که باید مدنظر قرار بگیرد، وضعیت قانونی است که باید در مصوبات مدنظر قرار گیرد.
انتهای پیام/