دکتر صادقیمقدم در برنامه "در انتهای الوند" مطرح کرد:
بدنبال یک برنامه تحولی با استفاده از نیروهای جوان هستیم/ آشنایی با شبکه ۳۰۰ هزار نفری ناظران شورای نگهبان
معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان گفت: تلاش ما بر این است که با استفاده از نیروهای جوان و تحصیلکرده، بتوانیم به امید خدا یک برنامه تحولی داشته باشیم.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، دکتر صادقی مقدم عضو حقوقدان و معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان در آستانه سالگرد تاسیس این نهاد با حضور در برنامه " در انتهای الوند" در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا ۴۰ سال پیش شورای نگهبان تأسیس شد؟ گفت: در قانون اساسی مشروطیت در اصل دوم ۵ مجتهد برای مراقبت از احکام اسلامی و تطبیق مقررات و مصوبات با شرع مقدس اسلام وجود داشت، اما متاسفانه در دو دوره به فراموشی سپرده شد.
وی با اشاره به نقش معمار قانون اساسی، آیت الله دکتر بهشتی (ره) در ایجاد شورای نگهبان در قانون اساسی ادامه داد: واضعان قانون اساسی شورای نگهبانی را تأسیس کردند که متشکل از شش فقیه و شش حقوقدان بود؛ شش فقیهی که در بهمن ماه سال ۵۸ یعنی تقریبا شش ماه قبل از فعالیت کامل شورای نگهبان، حضرت امام (ره) این شش فقیه را تعیین کردند و، چون مجلس تشکیل نشده بود، منتظر ماندند تا ۷ خرداد سال ۵۹ و اولین مجلس بدون حضور شورای نگهبان تشکیل شد.
عضو حقوقدان شورای نگهبان تصریح کرد: در ۲۶ تیر ماه سال ۵۹ و در اولین جلسه، نمایندگان مردم شش حقوقدان را تعیین کردند و به شش فقیه پیوستند و دوازده فقیه و حقوقدان برای مراقبت از قانون اساسی، پاسداری از احکام اسلامی، که فقها برای تطبیق مقررات با شرع و هر ۱۲ نفر برای پاسداری از قانون اساسی در کنار هم قرار گرفتند.
دکتر صادقی مقدم با بیان اینکه، ولی امر مسلمین شش فقیه را و نمایندگان مردم شش حقوقدان را تعیین کردند و در نهایت ترکیبی از اراده، ولی امر و اراده مردمی شکل گرفت، خاطرنشان کرد: تاکنون در شورا ۲۰ فقیه و ۲۸ حقوقدان داشتیم، که برخی به رحمت ایزدی پیوستند که برایشان طلب مغفرت میکنیم و برخی اساتید حوزه و دانشگاه و از قضات ارجمند هستند.
وی پاسداری و حفظ شریعت اسلامی و قوانین کشور را در کنار هم بسیار کار مهم و حائز اهمیتی دانست و درباره وظایف شورای نگهبان گفت: وظایف شورای نگهبان، یکی تطبیق مصوبات مجلس با شرع و قانون اساسی است و وظیفه مهم دیگری که قانون اساسی در اصول مختلف از جمله اصل ۹۱ و ۹۹ قرار داده شده این است که نظارت کند بر انتخابات خبرگان، انتخابات مجلس و ریاست جمهوری و همه پرسی.
عضو حقوقدان شورای نگهبان ادامه داد: علاوه بر این، ولی امرمسلمین حضرت آیت الله خامنهای عزیز وظیفه دیگری به عهده شورای نگهبان گذاردهاند که قوانین قبل از انقلاب را بررسی کنند و ببینند که اگر مقرراتی وجود دارد که خلاف شرع در آن هست بررسی و اعلام کنند.
دکتر صادقی مقدم بررسی نامههای دیوان عدالت اداری که تاکنون نزدیک هزار پرونده بوده را از دیگر وظایف شورا برشمرد و اظهار داشت: وظیفه دیگر شورای نگهبان تفسیر قانون اساسی است، ۷۷ اصل از اصول قانون اساسی، تاکنون توسط شورای نگهبان تفسیر شده و شورای نگهبانی که روز اول با دوازده عضو در حقیقت تشکیل شده است، اکنون با یک شبکه بزرگ نظارتی و یک عقبه علمی و فقهی در قم و تهران درحال کار است.
وی اضافه کرد: مجمع حقوقی با عنوان پژوهشکده شورای نگهبان با نزدیک ۴۰ محقق از فارغالتحصیلان حقوق عمومی و رشتههای تخصصی، قوانین و مقررات و مصوباتی که در مجلس میگذرد را در تهران بررسی میکنند و یک مجموعه فقهی در قم وجود دارد که مجتهدین و فضلا تحت اشراف فقهای شورای نگهبان، از جمله حضرت آیت الله شب زنده دار (حفظه الله) در قم بررسی میکنند و مصوبات را با یک گزارش در صحن شورا میآورند و نهایتاً شورا نظر میدهد.
عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان اینکه نظارت بر انتخابات هم امر بسیار مهمی است، یادآور شد: دقیقا روزهایی که اسم شورای نگهبان خیلی در بین مردم شنیده میشود در انتخابات است.
دکتر صادقی مقدم با اشاره به نواقص قانون انتخابات گفت: متاسفانه قانون انتخابات نواقصی دارد که یکی از این ایرادات در حوزه بررسی صلاحیتها است که امیدواریم اصلاح قانون انتخابات از اولویتهای کاری نمایندگان محترم باشد.
وی به جایگاه بسیار حساس و تاثیرگذار مجلس که وظیفه ریلگذاری کشور را دارد، اشاره و خاطرنشان ساخت: این حساسیت، مسئولیت بسیار سنگینی برای شورای نگهبان رقم زده است که باید در بررسی صلاحیتها بسیار دقت کند، البته قانون در این زمینه نواقصی دارد که باید برطرف شود.
عضو حقوقدان شورای نگهبان درباره سازوکار نظارت بر انتخابات نیز یادآور شد: وقتی که صلاحیت افراد احراز شد، به تعبیر قانون اینها در معرض انتخاب مردم قرار میگیرند، که در روز انتخابات ما باید بر عملکرد مجری انتخابات که وزارت کشور است نظارت کنیم و اقدامات را مشاهده کنیم که آیا به درستی انجام میشود؟
دکتر صادقی مقدم با بیان اینکه به تعبیر مقام معظم رهبری رأی مردم حق الناس است، بنابراین باید در حفظ آن بسیار دقت شود، گفت: شورای نگهبان در بحث نظارت بر انتخابات از چاپ تعرفهها گرفته تا حضور عوامل اجرایی و نمایندگان نامزدها بر سر صندوقها به وظایف خود عمل میکند.
وی به شبکه ۳۰۰ هزار نفری شبکه ناظران شورای نگهبان اشاره و خاطرنشان کرد: شبکه ناظران مردمی شورای نگهبان از اقشار مختلف میباشند و حدود ۳۰ درصد از بین خانمها و بقیه از آقایان هستند که نزدیک به ۸۰ درصد ناظران دارای مدرک بالاتر از لیسانس یا معادل حوزی هستند و از میان اقشار مختلف دانشگاهی و کسبه و کارمندان دولت هستند که این شبکه را تشکیل میدهند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان اضافه کرد: آموزش این افراد در طول سالهای متمادی انجام میشود و ما حداقل ۱۵ کتاب آموزشی برای سطوح مختلف، ناظر، ناظر مسئول، سرناظر در نظر گرفتیم و در مجموع حدود ۴۴۰ دفتر در شهرستانهای مختلف داریم و همکارانی که در ۳۱ استان مشغول به فعالیت هستند.
دکتر صادقی مقدم عمل به وظایف قانونی شورای نگهبان را یک کار شبانه روزی دانست و گفت که همکاران ما واقعاً با تلاش شبانهروزی و زحماتی که میکشند، تلاششان این است که اولاً توقع مردم را در احراز صلاحیتها و بعد مراقبت از آرای مردم را به نحو احسن انجام دهند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر بخواهید نگاهی به عملکرد شورای نگهبان داشته باشید در این چهار دهه چقدر پویایی در آن میبینید؟ گفت: شورای نگهبان از یک جلسه شروع شده، الان ما در ۳۱ استان و در ۴۴۰ شهرستان تشکیلات داریم، در ۲۰۴ حوزه و ۴۴۰ شهرستان یک شبکه عظیم نظارت داریم، با تسلط بر قوانین و مقررات، یک ستاد با ادارات کل مختلفی داریم که این ادارات کل یک بخشی از وظایفشان نظارت بر عملکرد ناظرین و همکاران شوراست.
معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان در ادامه بیان کرد: تلاش ما بر این است که با استفاده از نیروهای جوان و تحصیلکرده، بتوانیم به امید خدا یک برنامه تحولی داشته باشیم. با استفاده از فناوری اطلاعات و بهترین و پیشرفتهترین ایدهها و طرحها وظایفمان را انجام دهیم.
دکتر صادقی مقدم در پایان اظهار داشت: ما یک سامانه مردم ناظر داریم که این سامانه مردم ناظر به مردم این امکان را میدهد که هر اشکالی، هر ایرادی و هر تخلفی را مردم در فضای انتخابات مشاهده کردند به ما گزارش کنند و این بستر میان مردم و شورای نگهبان به شکل پویا ایجاد شده است تا بصورت مستقیم از ظرفیت گزارش گران مردمی در مقابله با تخلفات انتخاباتی بهره ببریم.
انتهای پیام/